ad

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Reuters: Οι ελληνικές πετρελαϊκές "στρέφονται στο ιρανικό αργό"

Reuters: Οι ελληνικές πετρελαϊκές "στρέφονται στο ιρανικό αργό"

Στο ιρανικό αργό υποστηρίζει το Reuters πως έχουν στραφεί οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους έχουν «κλείσει» τις υπόλοιπες αγορές. Το πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο διάφορους trader στην αγορά, πως αν και οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, το ρίσκο θεωρείται μεγάλο και έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο «πάγωμα» αγοράς αργού από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια διέψευσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους, και η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του δημοσιεύματος.

Το βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει γίνει η έσχατη λύση για την κάλυψη της ελληνικής ζήτησης πετρελαίου, παρά τις πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών κατά των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που αφορούν ιδιαίτερα την αγορά πετρελαίου. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις «πάνω από δύο δωδεκάδων trader» για το δημοσίευμα, που κάνουν λόγο και για απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης που επιβαρύνει την κατάσταση: «Δεν μπορέσαμε να βρούμε τράπεζα πρόθυμη να χρηματοδοτήσει συμφωνία με αυτούς [τις ελληνικές εταιρείες]» δήλωσε ένας trader στο πρακτορείο.

Άλλος trader ανέφερε πως «το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους, όχι επειδή δεν πληρώνουν, απλά ως μέτρο πρόληψης», ενώ τρίτος υποστηρίζει πως οι ίδιοι οι Έλληνες «δεν κρατούν μυστικό πως "επιβιώνουν" με ιρανικές ύλες».

Εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι τύποι αργού που έχουν επεξεργάζονται «παραμένουν κατά κύριο λόγο οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες». «Οι συμφωνίες προμηθειών μας βασίζονται αποκλειστικά σε εμπορικούς παράγοντες, και δεν παρεμβάλλονται άλλοι παράγοντες κανενός είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ.

ta nea .gr

ΤΑ ΝΕΑ