ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Το πολικό κρύο θα προστατεύει το facebook

Το πολικό κρύο θα προστατεύει το facebook
Από τον υπολογιστή τους οι λέξεις και οι φωτογραφίες που αναρτούν οι ευρωπαίοι χρήστες στο facebook θα ταξιδεύουν στον Αρκτικό Κύκλο μόλις ολοκληρωθεί το νέο κέντρο δεδομένων του διάσημου site κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υπεύθυνοι του facebook επέλεξαν την τοποθεσία Λούλεα στη Βόρεια Σουηδία, στα σύνορα με την Αρκτική, για να χτίσουν τις καλά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις σε έκταση 50 στρεμμάτων. Το ψύχος στην περιοχή θα προστατεύει τους server του κέντρου από την υπερθέρμανση. Παρόμοια κέντρα δεδομένων έχει και η Google στη Φινλανδία. Τον χειμώνα, η θερμοκρασία στη Λούλεα κυμαίνεται γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, ενώ το καλοκαίρι σπάνια ξεπερνά τους 25. Οι «φάρμες με τους server» αποθηκεύουν τα δεδομένα, όπου τα μηχανήματα διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία με συστήματα ψύξης.

Οταν όμως υπερθερμαίνονται, διακόπτεται η λειτουργία τους και το σύστημα καταρρέει. Αυτό συνέβη πρόσφατα με το τριήμερο μπλακάουτ των Blackberry στην Ευρώπη.

Το κέντρο δεδομένων του facebook θα αυξήσει επίσης την ταχύτητα του δικτύου στην Ευρώπη για τον απλό χρήστη. Οι εγκαταστάσεις, που θα είναι έτοιμες το 2014, θα λειτουργούν χρησιμοποιώντας ρεύμα από γειτονικό φράγμα παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων του facebook εκτός συνόρων ΗΠΑ, κάτι που έγινε αναγκαίο λόγω της μεγάλης αύξησης των χρηστών του.
ΤΑ ΝΕΑ