ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τίτλοι τέλους προσεχώς για Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Τίτλοι τέλους προσεχώς για Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Οι τίτλοι τέλους για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς σε μια Ιταλία «υπό την επιτήρηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Καβαλιέρε μάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η κεντροδεξιά πλειοψηφία του κρέμεται από μια κλωστή μετά τις αποχωρήσεις από το κόμμα του Καβαλιέρε «Λαός της Ελευθερίας» (PDL). Μετά τις τελευταίες δύο αποχωρήσεις την Πέμπτη και τους περίπου δέκα «δυσαρεστημένους» ο συνασπισμός PDL - Λέγκας του Βορρά δεν διαθέτει παρά 311 ή 312 ψήφους στο Κοινοβούλιο, ενώ για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 316 ψήφους.

Βέβαια δεν αποκλείεται ο «πανούργος» Μπερλουσκόνι να εκμεταλλευτεί την επιτήρηση από το ΔΝΤ και να εκβιάσει τρόπον τινά συμμάχους και αντιπάλους στο Κοινοβούλιο, ώστε να ψηφίσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, στον βωμό του εθνικού συμφέροντος. Αν τα καταφέρει, θα έχει ουσιαστικά ξεπεράσει τον «ύφαλο» που λέγεται αναξιοπιστία της κυβέρνησής του.

Ωστόσο η ιδέα παραίτησης Μπερλουσκόνι, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στο 22%, δεν αποτελεί ταμπού, ακόμα και για τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Η εφημερίδα «Il Giornale», η οποία ανήκει στην οικογένειά του, έγραψε πως η πιθανότητα να παραχωρήσει τη θέση του στο δεξί του χέρι Τζιάνι Λέτα συζητήθηκε σε κλειστό meeting με συνεργάτες του την Παρασκευή.

Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι αμφιβάλλει αν ο Λέτα, αν και ικανότατος διπλωμάτης, θα μπορέσει να διατηρήσει την «ένωση» ανάμεσα στο κόμμα του και τη Λέγκα του Βορρά, ιδίως αν στον κυβερνητικό συνασπισμό ενταχθούν και οι κεντρώοι.

Η πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι αύριο, στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2010.

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά τις φήμες ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να παραιτηθεί.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτείται, είναι πλέον σαφές σε όλους, είναι ζήτημα ωρών, λεπτών, σύμφωνα με ορισμένους, δήλωσε ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας «Il Foglio».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα «La Repubblica».

Espressonews.gr