ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Παραιτείται ο Μπερλουσκόνι μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού

Παραιτείται ο Μπερλουσκόνι μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού

Το πάλεψε μέχρι τέλους ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να «καρφωθεί» στην καρέκλα του πρωθυπουργού της Ιταλίας, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις τον «πήραν και τον σήκωσαν» κυριολεκτικά! Λίγες μόλις ώρες μετά την ψηφοφορία που «έκαψε» τον καβαλιέρε στην Βουλή, ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί μετά την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο ισολογισμός του 2010, εγκρίθηκε μεν λόγω αποχής της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, αλλά κατέδειξε πως η κεντροδεξιά δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία. Το «αντάρτικο» άφησε τον Καβαλιέρε με 308 ψήφους, ενώ απαιτούνται 316 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 630 εδρών.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή Βουλή» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερλουίτζι Μπερσάνι, καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών και το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc προσήλθαν στην αίθουσα της Βουλής για να εγγυηθούν τον απαραίτητο αριθμό παριστάμενων βουλευτών ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία, αλλά δεν ψήφισαν.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι φωτορεπόρτερ, που βρίσκονταν στα θεωρεία πάνω από τα έδρανα, κατάφεραν να φωτογραφίσουν το χαρτί με τις σημειώσεις που είχε μπροστά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Στο συγκεκριμένο σύντομο κείμενο, που είναι ουσιαστικά σημειώσεις αναφέρεται: 8 προδότες, ανατροπή, ψήφος. Και λίγο πιο κάτω: επισημοποίηση της παραίτησης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λύση.

Star.gr