ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Aπολίθωμα 5 εκατ. ετών βρέθηκε στην Κρήτη




Απολιθωμένο κεφάλι -πιθανότατα δελφινιού- εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην περιοχή Γραμπούσας Κισάμου, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια χρόνια.

Η εύρεση αυτή αποτελεί μέρος πολύτιμων παλαιοντολογικών ευρημάτων, τα οποία βρέθηκαν από παλαιοντολόγους και γεωλόγους του Πανεπιστημίου της Ουψάλας (Σουηδία) τον περασμένο μήνα, που έκαναν έρευνες στην περιοχή της Κισάμου.

Για ακόμα μια φορά, η Κρήτη συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων, αφού το υλικό που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι τεράστιο. Σκοπός είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη μέσω εκθέσεων των ευρημάτων, καθώς ό,τι υπάρχει και προσφέρεται είναι καλό για ανάδειξη. Ιδιαίτερα σε μια τουριστική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, η ανάδειξη είναι πολύ σημαντική, αφού γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών.



Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, διευθυντής Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε για το συγκεκριμένο εύρημα: «Αφαιρέσαμε ένα απολιθωμένο κεφάλι, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι από δελφίνι, την ηλικία του οποίου ακόμα δεν την έχουμε, αλλά πιθανότατα είναι της Μειοκαίνου περιόδου. Αν είναι αυτής της περιόδου, τότε ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην προστασία αλλά και στην ανάδειξη των ευρημάτων, τόνισε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να προστατεύονται αυτά τα ευρήματα. Είναι πολύ σημαντικά και στο μέλλον θα δούμε το θέμα καλύτερα. Η δική μου άποψη είναι πως ό,τι υπάρχει στη φύση πρέπει να προσφέρεται για ανάδειξη. Ως τώρα έχουμε κάνει ανασκαφές, έχουμε βγάλει ευρήματα και με την παρέμβασή μας έγιναν κάποιες τοπικές εκθέσεις».


www.zougla.gr