ad

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Την απελευθέρωσή της ετοιμάζεται να κηρύξει η Λιβύη

Την απελευθέρωσή της ετοιμάζεται να κηρύξει η Λιβύη

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Καντάφι, του οποίου η σορός υποβλήθηκε σε αυτοψία, η νέα ηγεσία της χώρας ετοιμάζεται να κηρύξουν και επίσημα την Κυριακή την απελευθέρωση της χώρας, με την Ελβετία να προθυμοποιείται να συμβάλλει στη μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Η επίσημη διακήρυξη αναμένεται να λάβει χώρα στη Βεγγάζη, την πρώτη πόλη που απαλλάχθηκε από την ηγεμονία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Θα ακολουθήσουν εκλογές σε διάστημα οκτώ μηνών και η κατάρτιση ενός συντάγματος για τη χώρα, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα από μεταβατική κυβέρνηση, ενόψει προεδρικών εκλογών.

«Σύμφωνα με αυτό που αποκαλούμε συνταγματική διακήρυξη, οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση της χώρας [...] θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα οκτώ μηνών το πολύ» δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

«Θα τον προτιμούσα ζωντανό»

Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, ο Τζιμπρίλ είπε ότι θα προτιμούσε να μην είχε σκοτωθεί ο Καντάφι.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο, μακάρι να ήταν ζωντανός [...] Θα ήθελα να μάθω γιατί το έκανε αυτό στο λιβυκό λαό» δήλωσε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι, όπως αυτή που ζήτησε η χήρα του Καντάφι αλλά και ο ΟΗΕ, αρκεί να γίνουν σεβαστοί οι μουσουλμανικοί κανόνες για την ταφή των νεκρών.

Την Κυριακή το πρωί, το Reuters μεταδίδει ότι ολοκληρώθηκε η αυτοψία στη σορό του Καντάφι. «Εργαστήκαμε όλη τη νύχτα» ανέφερε στο πρακτορείο πηγή που συμμετείχε στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το CNN, ο παθολόγος που επέβλεψε τη διαδικασία ανέφερε ότι ο Καντάφι πράγματι πέθανε από πυροβολισμό στο κεφάλι.,

Η αυτοψία οποία πραγματοποιήθηκε σε νεκροτομείο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σορός θα επιστρέψει τώρα στην παλιά αγορά της πόλης, όπου εκτίθετο σε δημόσια θέα.

Η Ελβετία προσφέρεται να βοηθήσει

Όπως δήλωσε στον κυριακάτικο τύπο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, η Ελβετία είναι πρόθυμη να συνδράμει τη Λιβύη στη μετάβαση προς τη δημοκρατία.

«Μπορώ να φανταστώ την Ελβετία να συμμετέχει σε τρεις συγκεκριμένους τομείς στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου: τον αφοπλισμό του πληθυσμού, τη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας και την απομάκρυνση των ναρκών» είπε στην εφημερίδα Sonntag η υπουργός Μισελίν Καλμί-Ρέι.

«Τα κέντρα ασφάλειας στη Γενεύη έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η Ελβετία είναι επίσης έτοιμη να λάβει μέρος σε μια αποστολή του ΟΗΕ» είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Λιβύη και την Ελβετία είχαν επιδεινωθεί το 2008, όταν ο γιος του Καντάφι Χάνιμπαλ συνελήφθη στη Γενεύη για επιθέσεις εναντίον δύο υπαλλήλων στην Ελβετία. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν στο πλαίσιο εμπιστευτικής συμβιβαστικής συμφωνία.

Όμως η Λιβύη απέσυρε 5 δισ. δολάρια από τις ελβετικές τράπεζες, πάγωσε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελβετία και συνέλαβε δύο Ελβετούς επιχειρηματίες στη Λιβύη.

ΤΑ ΝΕΑ