ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Από τύχη δεν έγινε ατύχημα στον ελληνικό ουρανό

Από τύχη δεν έγινε ατύχημα στον ελληνικό ουρανό

Από τύχη δεν έγινε ατύχημα τη νύχτα της Τετάρτης στον ελληνικό ουρανό, καθώς το σύστημα ηλεκτροδότησης του Κέντρου Ελέγχου Αθηνών - Μακεδονίας έπεσε, με αποτέλεσμα να σβήσουν οι οθόνες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την ώρα που πάνω από το FIR Αθηνών πετούσαν 150 αεροσκάφη!

Στη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης έκλεισαν οι οθόνες του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου εξαιτίας διακοπής ρεύματος. Αμέσως τέθηκαν σε λειτουργία οι εφεδρικές γεννήτριες αλλά και πάλι οι οθόνες ήταν «μαύρες», με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για όσα αεροσκάφη πετούσαν εκείνη την ώρα στο FIR Αθηνών.

Μέχρι τις 3.40 που αποκαταστάθηκε το μεγάλο πρόβλημα, το ελληνικό FIR δούλευε στη μισή του χωρητικότητα, ενώ ο αεροναυτικός εξοπλισμός της πρωτεύουσας λειτουργούσε με εφεδρικά συστήματα και δανειζόταν «ορατότητα» από τα ραντάρ των περιφερειακών δρομολογίων.

Οι ελεγκτές μιλούν ευθέως για απερίγραπτες καταστάσεις, ενώ υπενθυμίζουν πως ένα παρόμοιο, εξίσου σοβαρό, συμβάν είχε σημειωθεί στις 22 Αυγούστου του 2010. Το σύστημα PALLAS εγκαταστάθηκε το 1995 και θα έπρεπε να είχε αλλάξει από καιρό, όπως λένε. Το UPS είναι άγνωστο πότε μπήκε, ενώ το σύστημα είναι γερασμένο, όπως εξηγούν.

Η βλάβη μάλιστα καθιστά επίκαιρη την πρόσφατη επισήμανση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ότι η έλλειψη επενδύσεων στον εξοπλισμό της αεροναυτιλίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τη χώρα.

Μετά το συμβάν στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής της ΥΠΑ ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε τη διεξαγωγή επείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης για την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτίων που προκάλεσαν τη σοβαρή βλάβη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις πρωινές πτήσεις, με τα δρομολόγια από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να πραγματοποιούνται με μία ώρα καθυστέρηση κατά μέσο όρο.

Espressonews.gr