ad

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Οι Αγανακτισμένοι όλου του κόσμου ζητούν αληθινή δημοκρατία

Οι Αγανακτισμένοι όλου του κόσμου ζητούν αληθινή δημοκρατία

Χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» σε 951 πόλεις όλου του κόσμου -και στην Αθήνα- διαδήλωσαν με αίτημα την αλλαγή και την αληθινή δημοκρατία. Σε δρόμους και πλατείες από την Αμερική ως την Ασία και από την Ευρώπη ως την Αφρική, οι πολίτες εναντιώθηκαν στην απληστία και την διαφθορά, με σύνθημα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή». Επεισόδια σημειώθηκαν στη Ρώμη.

Οι διοργανωτές περιμένουν ότι σε περισσότερες από 80 χώρες και σε πάνω από 950 πόλεις από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας μέχρι την Αλάσκα οι πολίτες –άγνωστο το πόσο θα ήταν ακριβώς, πιθανόν όμως λιγότεροι από όσους έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν– θα διαδήλωναν την αγανάκτησή τους και την επιθυμία τους για παγκόσμια αλλαγή

Οι πορείες ήταν ειρηνικές, όπως ζητούσαν επιτατικά οι οργανωτές, με εξαίρεση τη Ρώμη, όπου ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού προκειμένου να διαλύσει ομάδες διαδηλωτών, οι οποίες νωρίτερα έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το κίνημα είναι εμπνευσμένο από τις διαμαρτυρίες αγανακτισμένων πολιτών στη Νέα Υόρκη που έχει ήδη επεκταθεί σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και νωρίτερα τους Ισπανούς και Ευρωπαίους Αγανακτισμένους και την Αραβική Άνοιξη των αρχών του χρόνου.

Από την Αυστραλία στην Ευρώπη

Πάνω από 3.000 άνθρωποι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις σε πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, ενώ άλλοι 2.000 –μεταξύ τους Αβορίγινες και μέλη συνδικάτων– βρέθηκαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας στο Σίντνεϊ.

Περιορισμένη αριθμητικά η συμμετοχή αλλά παρόμοια τα αιτήματα ήταν στη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και τη Ταϊβάν. Συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας είχε η διαδήλωση στο Τόκιο.

Στο Λονδίνο οργανώθηκε πορεία για την (συμβολική) κατάληψη του Χρηματιστηρίου στην οποία συμμετείχε και ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Αντίθετα με μία πληροφορία που είχε διαδοθεί αρχικά, δεν συνελήφθη αν και οι αστυνομικοί του είπαν, κατά την Guardian ότι δεν μπορεί να φορά μάσκα.

Η βρετανική Αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τους διαδηλωτές από το να κινηθούν προς κάποια σημεία και επιστράτευσε την παρακινδυνευμένη τακτική του kettling (του ασφυκτικού περιορισμού σε ένα χώρο). Επιβεβαιώνει ακόμα ότι έγινε μία σύλληψη.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη Ρώμη όπου από το πρωί πάνω από 700 λεωφορεία με διαδηλωτές έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα, την ώρα που στους δρόμους της βρίσκονταν ήδη φοιτητές.

Πέρα από τα κοινά αιτήματα του κινήματος οι Ιταλοί διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους για τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγε ο οποίος μόλις την Παρασκευή ξεπέρασε –έστω και οριακά- τον σκόπελο άλλης μια ψηφοφορίας εμπιστοσύνης σε μία Βουλή οριακών ισορροπιών.

Παραταύτα αποσπάστηκαν άτομα από τον όγκο των διαδηλωτών, έβαλαν φωτιά σε δύο αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Κατά το Reuters ήταν κουκουλοφόροι από το «μαύρο μπλοκ».

* Σε ένα άλλο περιστατικό, φοιτητές εισέβαλαν την Παρασκευή στα γραφεία της Goldman Sachs στο Μιλάνο και έγραψαν συνθήματα ενώ άλλοι πέταξαν αβγά στα γραφεία της τράπεζας UniCredit.

Στη Μαδρίτη, επτά πορείες που θα ξεκινήσουν το απόγευμα θα συκγλίνουν τελικά στην Πουέρτα ντελ Σολ την κοιτίδα του κινήματος των Αγανακτισμένων.

ΤΑ ΝΕΑ