ad

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

"Επέλαση" φιδιών-κροκόδειλων λόγω πλημμυρών


Εφιάλτης έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες τα φίδια και οι κροκόδειλοι στην Αυστραλία εξαιτίας των ισχυρών πλημμυρών που πλήττουν τις περιοχές της χώρας τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών ενώ οι αρχές αναμένουν να ανέβει και άλλο η στάθμη του νερού.

Μάλιστα, οι εκτάσεις που έχουν γεμίσει με νερό είναι τόσο μεγάλες όσο η Γαλλία μαζί με τη Γερμανία γεγονός που έχει οδηγήσει στην παύση λειτουργίας των ανθρακωρυχείων και στην αύξηση της τιμής των προϊόντων.

Όπως είπε κάτοικος της περιοχής Ροκχάμπτον: «Είναι σουρεαλιστικό. Σαν να εξαφανίστηκαν όλα τα αυτοκίνητα. Σε ορισμένα σημεία μοιάζει με παραλία».

Τουλάχιστον 500 σπίτια έχουν εκκενωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ άστεγοι έχουν μείνει 1.000 άνθρωποι.

Στα ανοιχτά του Γκλάντστοουν έχουν αγκυροβολήσει τα πλοία μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι σιδηρόδρομοι ώστε να μεταφέρουν τα προϊόντα.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Έλεν Κίβανς: «είναι πολύ δύσκολο να είμαστε ακριβείς αλλά μια χοντρική εκτίμηση είναι ότι οι επιπτώσεις της πλημμύρας στην παραγωγή και τη ζήτηση θα περικόψουν γύρω στο 0,45 του ΑΕΠ. Οι ζημιές στις καλλιέργειες μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό κατά 03% για το τρέχον τρίμηνο».

Προσέθεσε μάλιστα πως «υπάρχει μια τάση για ισχυρή ανάκαμψη μετά από γεγονότα όπως αυτό, καθώς δίνεται ώθηση από την καταβολή των αποζημιώσεων, την ανοικοδόμηση και τις κρατικές επενδύσεις».

Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρών «επέλαση» έχουν κάνει φίδια και κροκόδειλοι με τους κατοίκους να οχυρώνουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τους… απρόσκλητους επισκέπτες.

«Είναι η εποχή του ζευγαρώματος και εκδιώχθηκαν αιφνιδιαστικά από το φυσικό τους περιβάλλον. Τα φίδια είναι πολύ πολύ νευρικά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα με τους κροκόδειλους είναι ότι είναι δύσκολο να τους διακρίνει κανείς ανάμεσα στα συντρίμμια», είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας, Σκοτ Μαχάφι.