ad

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ρωσία: μετάβαση στο ανοικτό λογισμικό


Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών ανά την υφήλιο να χρησιμοποιεί Windows, αυτό όμως δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.
 Ο πρωθυπουργός Vladimir Putin ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, ότι επικύρωσε ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να μεταβούν στο ελεύθερο λογισμικό και τον ανοικτό κώδικα, μέχρι το 2015, ξεκινώντας απ' το 2ο τρίμηνο του 2012.
Η απόφαση αφορά υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και γενικά όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι στόχος του Πρωθυπουργού Vladimir Putin είναι να δημιουργήσει "ένα εθνικό αποθετήριο λογισμικού κι εφαρμογών, παρόμοιο με το App Store της Apple" από το οποίο θα εγκαθιστούν λογισμικό όλες οι υπηρεσίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Open Document Format έγινε εθνικό στάνταρ και στη Ρωσία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από 83 μέλη και έχει μια πολύπλοκη διοικητική δομή, γι αυτό και η προθεσμία τεσσάρων ετών για τη μετάβαση από τα Windows στο Linux.
Μήπως και η δική μας κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και να μεταβεί στο Ελεύθερο Λογισμικό, έτσι ώστε να γλυτώσουμε το τεράστιο κόστος αδειών χρήσης λογισμικού και προγραμμάτων της Microsoft και άλλων εταιρειών;