ad

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Συντριπτικό «ναι» υπέρ της παράτασης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο

Συντριπτικό «ναι» υπέρ της παράτασης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο 
        
Με 542 «ναι», μόλις 32 «όχι» και 13 αποχές επί του συνόλου των 587 παρόντων βουλευτών, η γερμανική βουλή έδωσε το πράσινο φως για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε εξέφρασε την κατανόησή του για την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στη Γερμανία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εύκολη για κανέναν γερμανό βουλευτή. Η συζήτηση πριν και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και η συζήτηση των προηγούμενων ημερών και ωρών δεν έκανε πιο εύκολη αυτή την απόφαση, όπως είπε από το βήμα της γερμανικής βουλής, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη για το χρέος αλλά πιθανώς και στην πρωινή δήλωση του έλληνα υπ. Οικονομικών περί «δημιουργικής ασάφειας» στην εκπόνηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένων των όσων αισθάνονται οι άνθρωποι στη Γερμανία γι΄ αυτή τη συζήτηση -όλοι μας, ο καθένας από εμάς- δεν έχω σήμερα διάθεση για αστεία όπως άλλες φορές», είπε χαρακτηριστικά. Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε πάντως ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και νέες συμφωνίες. Το αντικείμενό της, όπως τόνισε, είναι η διάθεση περισσότερου χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που αποφασίστηκε το 2012. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών απηύθυνε την ίδια ώρα έκκληση για αλληλεγγύη εντός της ΕΕ. «Είμαστε μια κοινότητα στην Ευρώπη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται αλληλεγγύη έναντι των εταίρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι πλέον στο χέρι των Ελλήνων» να εκπληρώσουν τους όρους
«Δεν έχω σήμερα διάθεση για αστεία όπως άλλες φορές», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε«Δεν έχω σήμερα διάθεση για αστεία όπως άλλες φορές», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι πλέον στο χέρι των Ελλήνων. Eμείς τους απλώσαμε το χέρι», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων άλλων χωρών, «αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό».
Εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την κατάσταση και να δώσει τις δέουσες οικονομικές απαντήσεις, τότε θα συζητηθεί και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως είπε. Πάντως, όπως τόνισε, οι Σοσιαλδημοκράτες εναποθέτουν ελπίδες στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αξίζει την ευκαιρία να προσπαθήσει για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και τη φορολόγηση των πλουσίων.
Oι Πράσινοι, από την πλευρά τους, όπως και σε όλες τις ψηφοφορίες για τα ελληνικά προγράμματα στο παρελθόν ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο των Πρασίνων Άντον Χόφραϊτερ άσκησε έντονη κριτική στην στάση της τρόικας αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης, για την οποία είπε ότι έχει αποτύχει στο κομμάτι της επιμονής της για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα. Ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει κατά, την άποψη του, να έχει ως στόχο μια «σταθερή και εύπορη Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά το κόμμα της Αριστεράς -το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- για πρώτη φορά σε μια ψηφοφορία που αφορούσε ελληνικό πρόγραμμα ψήφισε υπέρ- τουλάχιστον με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή η στάση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κι αυτό διότι η Αριστερά στο παρελθόν υποστήριζε ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα δεν παρέχεται στον ελληνικό λαό αλλά στις ξένες τράπεζες. Αιτιολογώντας σήμερα το «ναι» για την παράταση ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκύζι διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν στηρίζει την «αποτυχημένη πολιτική της γερμανική κυβέρνησης» αλλά ότι θέλει να δοθεί μια «ανάσα» στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και «η ευκαιρία για μια νέα αρχή».
Συντριπτική πλειοψηφία αλλά και πολλές επιφυλάξεις
Aπό τη σημερινή συνεδρίαση της γερμανικής βουλής με θέμα την ψήφιση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος Aπό τη σημερινή συνεδρίαση της γερμανικής βουλής με θέμα την ψήφιση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία υπέρ της παράτασης του προγράμματος αναμένεται συντριπτική, αυτό δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα το κλίμα στις τάξεις των βουλευτών. Τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, κυρίως όσον αφορά την πραγματική βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αλλά και το γεγονός ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται αρκετά αόριστη, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμούς.
Αυτό ακριβώς το κλίμα κλήθηκε να κατευνάσει χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα από τον μαραθώνιο επαφών που είχε τις τελευταίες μέρες με τους βουλευτές αλλά και τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες σε επίπεδο Κ.Ο. Ας σημειωθεί ότι οι ψηφοφορίες αυτές συνηθίζονται στην κοινοβουλευτική πρακτική της Γερμανίας, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται στους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν στο προοίμιο σημαντικών αποφάσεων, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να στείλουν τα μηνύματά τους, ώστε με τον τρόπο αυτό να εκτονωθεί εν τέλει το κλίμα.
Σουλτς: «Οι παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν»
Kριτικές στις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη ασκεί και ο Μάρτιν ΣουλτςKριτικές στις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη ασκεί και ο Μάρτιν Σουλτς
Το περιοδικό Spiegel σε σημερινό σχόλιό του επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος και ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης το καλοκαίρι, συνιστούν ουσιαστικά διαιώνιση του ελληνικού προβλήματος. Ως εκ τούτου σημειώνει ότι η μόνη ειλικρινής λύση είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα για να μας επιστρέψει αυτά που τις δανείσαμε νωρίτερα. Αυτό δεν έχει νόημα», σχολιάζει το Spiegel και επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν οι Έλληνες, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της».
Κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη για το κούρεμα ασκεί πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς τη Reinische Post λέει ότι «ένας υπoυργός Οικονομικών που μόλις πριν από λίγες μέρες συμφώνησε με τους 18 ευρωπαίους συναδέλφους του και ο οποίος θέτει και πάλι εν αμφιβόλω τη συμφωνία αυτή ή εγείρει νέες αξιώσεις, δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Αντίθετα τη διακυβεύει. Οι παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν», όπως τονίζει.

dw.de