ad

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα έχεις "αιώνια" ζωή μέσα στο Internet;

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα έχεις "αιώνια"  ζωή μέσα στο Internet;

Φανταστείτε ένα -όχι πολύ μακρινό μέλλον-, στο οποίο οι αρχαιολόγοι δεν θα σκάβουν σε χαλάσματα για να ανακαλύψουν το παρελθόν, αλλά θα μελετούν εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα του σήμερα!

Οι ζωές όσων συμμετέχουν στα ηλεκτρονικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, θα είναι για αυτούς ένα πεδίο έρευνας, με αμέτρητα στοιχεία, που θα αποτυπώνει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν στη Γη τον 21ο αιώνα!

Οι αρχαιολόγοι του ίντερνετ θα έχουν στη διάθεσή τους τις παιδικές φωτογραφίες μας, τα οικογενειακά βίντεο, τις πολιτικές μας απόψεις, τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τις πολιτικές διαφωνίες μας, τα πρωτόγονα ένστικτά μας... Με αυτόν τον τρόπο, οι "δικτυωμένοι" εξασφαλίζουν την "αιώνια ζωή" ενώ παράλληλα όσοι δεν συμμετέχουν στην "ηλεκτρονική ζωή" κινδυνεύουν να μην αφήσουν τα ίχνη τους στην ιστορία!

Τα posts και τα tweets "απολίθώματα" εκατομμυρίων νεκρών!

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να σκεφτεί τί εικόνα θα σχηματίσουν για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, οι μελλοντικές γενιές, μελετώντας τα post του Facebook, του Twitter, του MySpace κλπ! Συνειδητοποιείτε πως αυτά που όλοι εμείς γράφουμε, συχνά χωρίς καν να σκεφτούμε, θα αποτελούν για τους "ιντερνετικούς" αρχαιολόγους τα απολιθώματα του μέλλοντος;

Σκεφτείτε πως σε εκατό χρόνια, το Διαδίκτυο θα κρύβει "μέσα" του δισεκατομμύρια ανθρώπινων ιστοριών, από την στιγμή της γέννησης μέχρι και τον θάνατο των ανθρώπων! Ήδη ομάδα ευρωπαίων επιστήμονων, ανησυχώντας ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα μπορούν να "διαβάσουν" τα δεδομένα και τις πληροφορίες που θα βρίσκονται σε "ξεπερασμένες" τεχνολογικες μορφές, προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση: αποθήκευσε το "ψηφιακό γονιδίωμα" μας, σε "χρονοκάψουλα"!

Για να είναι σίγουροι ότι οι μελλοντικοί κάτοικοι του πλανήτη Γη, θα καταφέρουν να "ξεκλειδώσουν" ό,τι υπάρχει στα σημερινά ψηφιακά συστήματα αποθήκευσης, δημιουργησαν μια ψηφιακή "χρονοκάψουλα". Ενα κιβώτιο δηλαδή, μέσα στο οποίο τοποθέτησαν οδηγίες χρήσεως για το πώς θα "διαβάσει" κάποιος δεδομένα που βρίσκονται μέσα σε ένα σύγχρονο μέσο αποθήκευσης δεδομένων, ένα CD, ένα DVD ή σε άλλη συσκευή.

Η λογική τους ήταν ότι, από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι πληροφορίες και γνώσεις του ανθρώπου βρίσκονται πια σε ψηφιακή μορφή, είναι βέβαιο πως οι μελλοντικές γενιές δεν θα έχουν προσβαση σε αυτές, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία αποκωδικοποίησης!

H ψηφιακή "κιβωτός" διασφαλίζει την σωτηρία της ιστορίας μας!

Η πρωτοβουλία αυτή κόστισε 15 εκατ. ευρώ, και εντάσσεται σε ένα τετραετές σχέδιο με την ονομασία "Planets", που έχει ως στόχο τη διατήρηση της ψηφιακής μνήμης της ανθρωπότητας!

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα σημερινά μέσα αποθήκευσης, διαρκούν μόνο γύρω στα 20 χρόνια. "Σε αντίθεση με τα ιερογλυφικά που είναι σκαλισμένα σε κάποια πέτρα ή έχουν γραφτεί με μελάνι σε μια περγαμηνή, τα ψηφιακά δεδομένα έχουν ζωή ετών όχι χιλιετιών", εξηγεί ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Αντρέα Ράουμπερ.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σήμερα υπάρχουν γύρω στα 100 GΒ δεδομένων, δηλαδή περίπου 24 τόνοι βιβλίων, για κάθε κάτοικο του πλανήτη μας. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια αυτών των ψηφιακών πληροφοριών, λόγω αδυναμίας πρόσβασης σε αυτές, άρα στην απώλεια περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!

Αν και κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές σημείο "ταφής" της ψηφιακής "κιβωτού", έχουν αρχίσει ήδη οι προσπάθειες εντοπισμού του από ερευνητές που θεωρούν ότι "κάτι άλλο" κρύβεται πίσω από το πρόγραμμα αυτό!

Τα ηλεκτρονικά προφίλ των πεθαμένων!

Ένα από τα βασικά πάντως προβλήματα για τους διαχειριστές των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είναι τα προφίλ και οι λογαριασμοί των νεκρών μελών τους! Το Facebook αριθμεί σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια μέλη.

Η ιστοσελίδα έχει αναπτύξει διάφορες εφαρμογές ανάμεσά τους και αυτή της "επανασύνδεσης" με φίλους με τους οποίους ανιχνεύει ότι έχουν καιρό να μιλήσουν οι χρήστες. Στα πλαίσια αυτής της εφαρμογής, εκατοντάδες χρήστες του Facebook δέχονται καθημερινά προσκλήσεις να επανασυνδεθούν με φίλους τους που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό, αφού το Facebook συνεχίζει να τους θεωρεί ζωντανούς και να στέλνει ειδοποιήσεις που τους αφορούν. "Επανασυνδεθείτε με τον/την...", διαβάζουν οι ζωντανοί φίλοι τους, μόνο που το άτομο αυτό δεν είναι πια στη ζωή!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα postάρουμε ή θα tweetάρουμε κάτι, ας σκεφτούμε πως αυτό που γράφουμε θα μείνει... ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

http://pyles.tv/News/epistimi-texnologia/eternal.aspx