ad

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμο προς κατανάλωση το κρέας του σωλήνα

Έτοιμο προς κατανάλωση το κρέας του σωλήνα

Σουβλάκι ή χάμπουργκερ φτιαγμένα από «κρέας του σωλήνα» θα τρώμε στο μέλλον. Η στιγμή που περίμεναν φιλόζωοι ανά τον κόσμο πλησιάζει, καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται όλο και πιο κοντά στη δημιουργία κρέατος εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο.

Αν και πρόκειται για ένα εγχείρημα κόστους περίπου 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ολλανδό βιολόγο Μαρκ Ποστ, πρόκειται για ανακάλυψη που θα φανεί χρήσιμη σε όλη την ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον.

Κατά τα λεγόμενα των ειδικών, η εν λόγω ιδέα θα προστατέψει τις ζωές εκατομμυρίων ζώων του πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή κανένας άνθρωπος δεν θα στερείται το κρέας. Παράλληλα, σώζοντας τις ζωές κάποιων ζώων θα προστατευθεί αποτελεσματικότερα το περιβάλλον, καθώς θα διατηρηθεί η τροφική αλυσίδα.

Ο Ολλανδός καθηγητής, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το εργαστήριό του στο Μάαστριχτ, υποστηρίζει ότι μέσα στην ερχόμενη χρονιά μπορεί να ετοιμάσει το πρώτο δείγμα. Η πειραματική διαδικασία πρέπει να γίνει σε ακαδημαϊκό εργαστήριο από εξειδικευμένους επιστήμονες, γι’ αυτό τον λόγο, εξηγεί, είναι τόσο υψηλό και το κόστος της.

Για την… καλλιέργεια κρέατος θα χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα από απομεινάρια ζώων σε σφαγεία που με την κατάλληλη επεξεργασία θα μετατραπούν σε μυικό ιστό. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι όπως λένε οι ειδικοί, το αποτέλεσμα θα είναι κρέας όμοιο με το κανονικό και όχι «απομίμησή» του, όπως συμβαίνει με τα υποκατάστατα που χρησιμοποιούν οι χορτοφάγοι.

Espressonews.gr