ad

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ιρλανδία: "Να μην φοβόμαστε τις αλλαγές στην Ελλάδα"

Ιρλανδία: "Να μην φοβόμαστε τις αλλαγές στην Ελλάδα"

Η Ιρλανδία «θα έχει μεγάλη δυσκολία» στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος που θα απαιτούνταν αν η Συνθήκη της ΕΕ αλλάξει, αλλά μπορεί να περάσουν έως και πέντε χρόνια πριν συμβεί αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

«Δεν νομίζω ότι θα το περάσουμε προς το παρόν», δήλωσε ο Νούναν όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό δημοψήφισμα που θα προκύψει από τις προτεινόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν νομίζω ότι από ότι ακούμε ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση για την αλλαγή της Συνθήκης για τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταβούμε σε Ευρώπη των δύο ταχυτήτων με την Ευρωζώνη από τη μία (υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας) και τις υπόλοιπες 10 χώρες από την άλλη.

«Όλες οι βασικές αποφάσεις παίρνονται από τους ‘17’. Άκουσα προτάσεις ότι οι δέκα πρέπει να συναντώνται χωριστά· θα βαδίζουμε σε πολύ επικίνδυνο δρόμο αν αυτό αρχίσει να γίνεται», υπογράμμισε

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ, έχουν απορρίψει δύο φορές αλλαγές της συνθήκης σε δημοψηφίσματα, αν και τις δύο φορές τροποποιημένες εκδοχές πέρασαν αργότερα.

Αναφορές στην Ελλάδα

Στην ίδια ομιλία του ο Ιρλανδός υπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει να φοβηθεί κάτι από μία ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα γιατί οι εκλογές μπορεί να δώσουν μία κυβέρνηση με ισχυρότερη εντολή για μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη νωρίτερα φέτος στην Ιρλανδία.

«Οι δημοκρατίες ζουν από τις εκλογές, ποτέ δεν πρέπει να φοβόμαστε τις κυβερνητικές αλλαγές» είπε.

Σε αναφορά του στην Ελλάδα είπε: «οι λύσεις [στην Ελλάδα] πρέπει να είναι πολιτικές. Δεν πρέπει να εκπλαγόμαστε όταν βλέπουμε την Ελλάδα γιατί έχουμε μία πολύ πρόσφατη εμπειρία πολιτικής αστάθειας από εμάς».

Πρόσθεσε ότι «στο έθνος που ίδρυσε τη δημοκρατία, δεν νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε με αμφιβολία από το ότι η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει την εντολή ή ότι ο κ.Παπανδρεόυ μπορέι να μην είναι αρκετά ισχυρός για να επανακαθορίσει τον εαυτό του και να προχωρήσει μπροστά»

ΤΑ ΝΕΑ