ad

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Το Παυλοπέτρι, στη Νότια Λακωνία είναι η Χαμένη Ατλαντίδα;

Το Παυλοπέτρι, στη Νότια Λακωνία είναι η Χαμένη Ατλαντίδα;

Το Παυλοπέτρι, είναι μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, και βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου, στη Νότια Λακωνία. Σε βάθος μόλις τριών έως τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά την δημοφιλή αμμουδερή ακτή, το Παυλοπέτρι, την Κυριακή 9 Οκτωβρίουθα είναι ο πρωταγωνιστής ενός ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο: "Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι" (City Beneath the Waves: Pavlopetri).

Η πρώτη παγκόσμια προβολή θα γίνει στις 20.00 ώρα Αγγλίας, από το BBC2 και η υποθαλάσσια αρχαία πόλη της Λακωνίας θα "αναδυθεί στην επιφάνεια" αφού είναι η πρώτη αρχαία βυθισμένη πόλη που χαρτογραφήθηκε ψηφιακά και καταγράφηκε σε τρεις διαστάσεις, από όπου προέκυψε και η ψηφιακή της απεικόνιση (στις φωτογραφίες)!

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ θα ερευνήσει όλα τα στοιχεία που οδηγούν τους αρχαιολόγους στην πιθανότητα, το Παυλοπέτρι να είναι εκείνο που ενέπνευσε στον Πλάτωνα την θεωρία για την Χαμένη Ατλαντίδα!

Διαβάσετ όλο το χρονικό των ερευνών, από την στιγμή που μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την περιοχή, μέχρι την ώρα που το Παυλοπέτρι έγινε αντικείμενο ενός τόσο φιλόδοξου αφιερώματος στο BBC!

Ένα "μυστικό" που περιμένει από το 1968 να αποκαλυφθεί!
Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν και οι Μυκηναίοι βασίζονταν ιδιαίτερα στη δύναμη τους στη θάλασσα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα λιμάνια και τις ακμάζουσες παραθαλάσσιες πόλεις τους (μια από αυτές εικάζεται ότι ήταν το Παυλοπέτρι), καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα παλάτια και τους τάφους της ελληνικής ενδοχώρας.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έγινε καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, έγινε ο πρώτος αρχαιολόγος που είχε επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος

Πώς "έφεραν" την βυθισμένη πόλη στην επιφάνεια!

Ετσι το 2009, ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, και με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ξεκίνησαν τη λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου.

Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν τα κτιριακά κατάλοιπα με βασικότερο ένα μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων. Οι διαστάσεις και η κάτοψη του κτιρίου θυμίζουν αντίστοιχες κατασκευές της πρώιμης χαλκογραφίας, που τοποθετούνται σε κεντρική θέση των οικισμών της εποχής. Ονομάζονται «μέγαρα» και θεωρούνται έδρα και κατοικία της ηγετικής ομάδας.

Το Παυλοπέτρι και η Χαμένη Ατλαντίδα!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη πάνω σε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο ρυμοτομικό σχέδιο και πρέπει να διέθετε σπίτια με κήπους, κτιριακές δομές, πολύπλοκο σύστημα ύδρευσης με κανάλια, τείχη και καλοφτιαγμένους δρόμους. Στη βυθισμένη πολιτεία εντοπίστηκαν αποδειχτικά στοιχεία για την κατοίκησή της από την εποχή του Χαλκού. Η άνοδος και η πτώση του πολιτισμού, συμπίπτουν με τη Μυκηναϊκή και τη Μινωική περίοδο, γεγονός που οδήγησε τους αρχαιολόγους να εξετάσουν και το ενδεχόμενο ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο Παυλοπέτρι να είναι ο ίδιος που ενέπνευσε τον Πλάτωνα για τη θεωρία της Χαμένης Ατλαντίδας!

Mετά από 3500 χρόνια λοιπόν, το βυθισμένο Παυλοπέτρι "αναδύεται" στην επιφάνεια με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστικών προγραμμάτων και τη χρήση 3D τεχνολογίας! Αυτό θα μας δώσει την μοναδική ευκαιρία να δούμε πώς έμοιαζε αυτή η πόλη και πώς λειτουργούσε! Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τις πρώτες εικόνε ςπου κατέγραψαν οι αρχαιολόγοι το 2009 στην περιοχή

http://pyles.tv/