ad

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στιβ Τζομπς: Πέθανε ο "Λεονάρντο ντα Βίντσι" της εποχής μας

Στιβ Τζομπς: Πέθανε ο "Λεονάρντο ντα Βίντσι" της εποχής μας

Στιβ Τζομπς: Πέθανε σήμερα ο συνιδρυτής της Apple καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Υπήρξε για πολλούς ο θεός της καταναλωτικής εποχής. Ομως, ο Στιβ Τζομπς με την πρόσφατη επιστολή παραίτησης του, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι δεν είναι αθάνατος.

«Ο Στιβ Τζομπς υπήρξε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι της εποχής μας. Σε ευχαριστούμε λοιπόν. Χωρίς εσένα θα ήταν όλα άσχημα, δύσκολα και ανιαρά».

Τέλος εποχής για τον Στιβ Τζομπς στην Apple, αλλά και για ολόκληρο τον τεχνολογικό κόσμο σήμανε η παραίτησή του. Με μια απρόσμενη εξομολόγηση ο εγκέφαλος που κρύβεται πίσω από το Macintosh, το iPhone και το iPod έγραψε την τελευταία σελίδα στο ιστορικό κεφάλαιο που αποτέλεσε ο ίδιος για τη Σίλικον Βάλεϊ.

«Πάντα έλεγα ότι αν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως διευθυντής της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα το πω. Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζομπς σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η περιπέτεια της υγείας του δεν του επιτρέπει πια ενεργό ρόλο.

Ο 56χρονος συνιδρυτής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο σε αναρρωτική άδεια, έσπευσε να ορίσει διάδοχό του τον μέχρι σήμερα Νο 2 άνθρωπο της Apple, τον επιχειρησιακό διευθυντή Τιμ Κουκ.

«Πιστεύω ότι οι πιο λαμπρές και καινοτόμες μέρες για την Apple θα έρθουν. Και περιμένω με ανυπομονησία να τις δω και να συμβάλω σε αυτή την επιτυχία με έναν νέο ρόλο» κατέληξε ο Τζομπς στην επιστολή του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα διατηρήσει τον ρόλο του προέδρου.

Παρ’ όλα αυτά, οι επόμενες ώρες αποδείχτηκαν όχι και τόσο λαμπρές για τον αμερικανικό κολοσσό, αφού η μετοχή του εκτέλεσε ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Δύσκολος στην επικοινωνία, σκληρός στη συνεργασία και στη διαπραγμάτευση, ενοχλητικά τελειομανής, αλλά παρ' όλα αυτά «καταδικασμένος» να πετυχαίνει.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα παιδί υιοθετημένο, που δεν τέλειωσε ποτέ το πανεπιστήμιο, θα έφτανε να χτίσει μέσα σε ένα γκαράζ τη Νο 1 εταιρεία της Αμερικής;

Κι όμως, ο Στιβ Τζομπς υπήρξε τόσο χαρισματικός και οραματιστής, που δεν θα μπορούσε να μην πετύχει.

Γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και αμέσως υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Σίλικον Βάλεϊ, την περίοδο που τα χωράφια έδιναν τη θέση τους στις πρώτες κατοικίες για τους υπαλλήλους των αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών.

Το 1972 αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο Ριντ στο Πόρτλαντ, το οποίο όμως εγκατέλειψε από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.

Συνέχισε, ωστόσο, να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -όπως αυτό της καλλιγραφίας!- και να κοιμάται στο πάτωμα των δωματίων των φίλων του, κερδίζοντας χρήματα για φαγητό από την ανακύκλωση κουτιών αναψυκτικών.

Οπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, το μάθημα καλλιγραφίας τον βοήθησε να δημιουργήσει τις διαφορετικές γραμματοσειρές στο Macintosh.

Πριν γνωρίσει τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόσνιακ, ταξίδεψε στην Ινδία σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης. Επέστρεψε πίσω… βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ινδικά ρούχα.

Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, κάτι που χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο-τρία σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του.

Το δεύτερο, φυσικά, ήταν το στήσιμο της Apple σε συνεργασία με τον Βόσνιακ. Οπως αποκαλύπτουν πρώην συνεργάτες του, κάθε μέρα στην εταιρεία αποτελούσε για εκείνον μια νέα περιπέτεια.

Είχε την περιέργεια ενός μικρού παιδιούύ. Την ίδια στιγμ,ή όμως, ήταν υπερβολικά καινοτόμος, αδιάλλακτος και πεισματάρης, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά με τους συναδέλφους του, βάζοντας πάντα το καλό της εταιρείας πάνω από το δικό του.

Αυτό ακριβώς έκανε και με την ανακοίνωση της παραίτησής του, προφυλάσσοντας έτσι την εταιρεία που ο ίδιος ανέδειξε ως Νο 1 της Αμερικής.

Espressonews.gr