ad

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Βραβεύτηκε ο Έλληνας «Άινστάιν»




Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο οποίος σε ηλικία 21 ετών ήταν ήδη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και διανοητής των επιστημονικών ιδεών, παρέλαβε το βραβείο «Shaw Prize» της Ασίας στα μαθηματικά, το οποίο είναι αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ (αφού δεν είχε προβλεφθεί βράβευση μαθηματικών), την προηγούμενη Τετάρτη, σε επίσημη τελετή στο Χονγκ Κονγκ.

Ο κορυφαίος καθηγητής, γνωστός και ως «Έλληνας Αϊνστάιν», καθηγητής σήμερα στο Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης, διαθέτοντας σπάνια αρχαιογνωσία, με υψηλή εξειδίκευση και στοχαστικό βάθος που θα ζήλευε οποιοσδήποτε καθηγητής Πανεπιστημίου Κλασικών Σπουδών στον κόσμο, θεωρεί ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στον επιστημονικό τομέα έκανε τέτοια τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οποία δεν επαναλήφθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, παρά την καινοτομία και την επαναστατικότητα νεότερων επιστημονικών ιδεών.

Όμως στην Ελλάδα δεν τον έχουν καλέσει τα τελευταία 10 χρόνια να κάνει ούτε μία διάλεξη. Να, τι αναφέρει ο ίδιος: “Δεν με έχουν καλέσει στην Ελλάδα να κάνω ούτε μία διάλεξη. Επί δέκα ολόκληρα χρόνια. Ενώ είχα πολλές φορές εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον, χωρίς μάλιστα ποτέ να ζητήσω την οποιαδήποτε αμοιβή. Δεν ξέρω σε τι οφείλεται αυτή η συμπεριφορά. Eνα πράγμα είναι η άγνοια. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει υποβαθμιστεί. Το μόνο που έχει μια διεθνή παρουσία είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης. Και αυτό το βλέπεις γιατί όταν πας εκεί υπάρχουν μεταδιδακτορικοί φοιτητές από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αμερική, διάφορες χώρες. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Φαίνεται καθαρά ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν παραμείνει σε ό,τι ίσχυε πριν από τριάντα χρόνια. Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πριν ήμασταν περισσότερο εναρμονισμένοι με το διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι. Επίσης έχει μειωθεί σε τρομακτικό βαθμό ο αριθμός των Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Καμία σχέση με την εποχή που εγώ ήμουν μεταδιδακτορικός φοιτητής. Ο σύλλογος των Ελλήνων φοιτητών στο Πρίνστον ήταν μεγάλος σύλλογος. Σήμερα είναι τρεις κι ο κούκος».

Ο Δ. Χριστοδούλου, μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι θεωρεί τον Αρχιμήδη «τη μεγαλύτερη επιστημονική μεγαλοφυΐα όλων των εποχών», ο οποίος «είναι ό,τι ακριβώς ο Όμηρος για τους ποιητές ή ο Μέγας Αλέξανδρος για τους ηγέτες».

ΠΗΓΗ: defencenet