ad

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Ακυρώνεται η αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, σχολεία

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Ακυρώνεται η αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, σχολεία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά τη χρήση ιδιωτικών συνεργείων για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να μην βγουν σήμερα, Δευτέρα, τα απορριμματοφόρα των δήμων για να συλλέξουν τα σκουπίδια από ευαίσθητα σημεία, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλος τόνισε ότι η αποκομιδή από ιδιώτες γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. «Απόδειξη ότι καθάριζαν την πλατεία Κολωνακίου» είπε. Έκκληση απηύθυνε ο Γ.Καμίνης για να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τις οποίες και θα περιφρουρούν. «Θα προχωρήσουμε σε κατάληψη δημοτικών γκαράζ και κτιρίων, προκειμένου να μας ακούσει κάποιος».

Ο κ. Μπαλασόπουλος επανέλαβε πως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ακυρώνουν την αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, λαϊκές αγορές και σχολεία.

Ο κ.Μπαλασόπουλος τόνισε, επίσης, ότι το κόστος για το κράτος είναι τέσσερις με πέντε φορές επάνω εάν η αποκομιδή σκουπιδιών συνεχίζει να γίνεται από ιδιώτες. «Αυτό το προσυπογράφει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ.Πατούλης» είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέφερε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε απόγνωση. «Κάποιοι πήραν εκκαθαριστικό μέχρι και ένα ευρώ. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν 160-170 ευρώ για έκτακτη εισφορά;».

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ώρα που θα συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί τα μέλη της «να πάρουν πρόσθετα απεργιακά μέτρα, να συγκροτήσουν απεργιακές φρουρές παντού για να οδηγήσουν σε πλήρη παράλυση τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών και ταυτόχρονα θα θέσουν εκτός λειτουργίας όλες της υπηρεσίες των ΟΤΑ».

Μάλιστα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει προαναγγείλλει «μαζικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά του απεργοσπαστικού μηχανισμού των ιδιωτών που στήνει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μην προχωρούν σε ακραίες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να επιστρέψει το προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται, προκειμένου να γίνει αποκομιδή απορριμμάτων από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις λαϊκές αγορές.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι ό,τι και αν προσπαθούν να κάνουν οι ιδιώτες, την εμπειρία στην αποκομιδή των σκουπιδιών την έχει ο δήμος.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις, τονίζοντας ότι αυτό «αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας». Υπογράμμισε ότι όσοι δεν εργάστηκαν δεν θα πληρωθούν, ενώ τόνισε πως την περασμένη εβδομάδα δούλευε το 80% των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων.

«Κάθε μέρα 53 απορριμματοφόρα έκαναν αποκομιδή απορριμμάτων από τα 28 νοσοκομεία που είναι στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Μέσα στην εβδομάδα βγήκαν στους δρόμους 186 απορριμματοφόρα» είπε.

tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ