ad

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Χριστόφιας: Θα ασκήσω τα καθήκοντα μου μέχρι τη λήξη της θητείας μου

Χριστόφιας: Θα ασκήσω τα καθήκοντα μου μέχρι τη λήξη της θητείας μου

Η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του προέδρου, τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης μετά και τη δημοσίευση του πορίσματος για την έκρηξη στη ναυτική βάση να αποχωρήσει από το αξίωμα, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

«Ενδεχόμενη υπόσκαψη της πολιτικής σταθερότητας και της ενότητας θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, το λαό μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σε ό,τι με αφορά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η συνταγματική τάξη και η ελάχιστη απαιτούμενη ενότητα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας την Κυριακή στην αντικατοχική πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στις παρυφές της κατεχόμενος πόλης, ο κ.Χριστόφιας προειδοποίησε ότι, χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών της Μόρφου και του Βαρωσιού σε ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επιπλέον ο Δ.Χριστόφιας επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού οφείλεται στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά «υπαναχωρεί ακόμη και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο μερών, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται εκτός της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Όμως, πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

Η ενδεχόμενη ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανέφερε, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Διανοίγει ταυτόχρονα, συνέχισε, εξαιρετικές προοπτικές στον οικονομικό τομέα για την πατρίδα και το λαό μας.

Τέλος αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρονται ως νεοσουλτάνοι ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι. Όμως είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει ότι είναι δυνατό.

Είναι ευθύνη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, τόνισε, να καλέσουν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία σε τάξη.

Επανεκτίμηση της πορείας ζητά ο Γ.Ομήρου

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής εισηγήθηκε την επανεκτίμηση της πορείας στο Κυπριακό εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας που δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για λύση, όπως είπε.

Σε ομιλία του στην ίδια εκδήλωση με τον πρόεδρο Χριστόφια, ανέφερε ότι η αρπακτικότητα και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας αποδεικνύονται από τις θρασείες και έκνομες απειλές της εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τον υποθαλάσσιο της πλούτο.

Επίσης είπε ότι η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής της πορείας. Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

tanea.gr