ad

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το ένστικτο του πατέρα του άτυχου οικοδόμου, Δημήτρη Κοτζαρίδη

Το ένστικτο του πατέρα του άτυχου οικοδόμου, Δημήτρη Κοτζαρίδη

«Η Αθήνα καίγεται ολάκερη και ανησυχώ πολύ. Τρέμω για το παιδί μου που βρίσκεται στην πορεία». Λίγη ώρα πριν συμβεί το μοιραίο, ο υπερήλικας πατέρας του Δημήτρη Κοτζαρίδη εκμυστηρευόταν σε έναν φίλο του γιου την αγωνία του για όλα όσα διαδραματίζονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικά λεπτά, και η… μοίρα του έστειλε το πιο άσχημο μαντάτο.

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν πέντε και μισή το απόγευμα της Πέμπτης, όταν από τον «Ευαγγελισμό» ανακοινώθηκε ότι ένας από τους διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι νεκρός. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο 53χρονος πατέρας των δύο κοριτσιών είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε ένα παγκάκι στην «Αίγλη» του Ζαππείου προδομένος από την καρδιά του.

Η τραγική είδηση γρήγορα ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μια περιοχή της Ροδόπης όμως βυθίστηκε στο πένθος. Οι κάτοικοι του χωριού Σάπες, όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα είκοσι χρόνια του ο Δημήτρης Κοτζαρίδης ντύθηκαν στα μαύρα, με τραγικές φιγούρες τους γονείς του άτυχου βιοπαλαιστή. Το «καλύτερο παιδί», όπως τον αποκαλούσαν οι συγγενείς του και οι φίλοι του, έφυγε σύντομα και απότομα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του πόνο και θλίψη.

Το έμαθαν από την τηλεόραση

Οι γονείς του Αθανάσιος και Δέσποινα, ογδόντα τριών και εβδομήντα οκτώ ετών αντίστοιχα, έμαθαν τα άσχημα νέα από την τηλεόραση, όπου παρακολουθούσαν τα δραματικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης! Ετρεμαν από την αγωνία μήπως πάθει τίποτα ο γιος τους και, δυστυχώς, ο φόβος τους έμελλε να βγει αληθινός. Στο πατρικό του ξέσπασε θρήνος και οδυρμός, με τους δύο γέροντες να αδυνατούν να δεχτούν ότι δεν θα ξαναδούν ζωντανό τον Δημήτρη τους.

Για τη δυσάρεστη είδηση ενημερώθηκε άμεσα και ο αδελφός τού 53χρονου που ζει και εργάζεται ως ταχυδρόμο [Στον «Ευαγγελισμό», διαπιστώθηκε ο θάνατός του.] ος στη Μαγνησία και ο οποίος έφυγε αμέσως για την Αθήνα. Οι τραγικοί γονείς, σε πολύ άσχημη κατάσταση, αναχώρησαν εσπευσμένα για την Αθήνα με το αυτοκίνητο ενός παιδικού φίλου του άτυχου άνδρα, του Κωνσταντίνου Ψωμιάδη:

«Είμαι συντετριμμένος. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη θλίψη μου για τον χαμό του Δημήτρη με τον οποίο ήμασταν σαν αδέρφια. Μεγαλώσαμε σε διπλανά σπίτια και όλη την ώρα ο ένας βρισκόταν στο σπίτι του άλλου και περνούσαμε την ημέρα μαζί. Οι γονείς του είναι σαν γονείς μου. Οταν μεγαλώσαμε, ο Δημήτρης έφυγε για την Αθήνα, όπου δούλεψε και δημιούργησε την οικογένειά του» δήλωσε στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Ψωμιάδης, η φωνή του οποίου έβγαινε με δυσκολία από τη συγκίνηση: «Οταν έμαθα την τραγική είδηση, πήγα στο πατρικό του Δημήτρη, πήρα τους γέροντες και τους πήγα στην πρωτεύουσα» κατέληξε.

Λίγο πριν γίνει το κακό, ο 83χρονος πατέρας τού αδικοχαμένου συνδικαλιστή είχε συναντηθεί τυχαία στον δρόμο με έναν από τους πιο στενούς φίλους του γιου, τον Ντίνο Χαριτόπουλο.

Βλέποντας ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπο του γέροντα, ο φίλος του Δημήτρη τον ρώτησε αν συμβαίνει κάτι. Ο κ. Θανάσης τότε του εκμυστηρεύθηκε ότι είναι προβληματισμένος με τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνιζαν την Αθήνα:

«Τρέμω για τον Δημήτρη που βρίσκεται στην πορεία. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Η Αθήνα καίγεται ολάκερη» είπε χαρακτηριστικά ο γέροντας στον 46χρονο καλό φίλο του αδικοχαμένου διαδηλωτή και πριν τον χαιρετήσει πρόσθεσε: «Πηγαίνω τώρα στο σπίτι για να παρακολουθήσω τις εξελίξεις από την τηλεόραση». Δεν πέρασε παρά λίγη ώρα και οι φόβοι του πατέρα επιβεβαιώθηκαν.

«Κάνω πού και πού κανένα μεροκάματο, αλλά...»

Η είδηση όμως του θανάτου του 53χρονου οικοδόμου προκάλεσε σοκ στις Σάπες Ροδόπης, όπου οι κάτ [Η πολυκατοικία στον Βύρωνα όπου διέμενε ο 53χρονος άνεργος οικοδόμος Δημήτρης Κοτζαρίδης.] οικοι ακόμα αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο αγαπημένος τους Δημήτρης δεν θα τους συντροφεύει τα καλοκαίρια.

«Ηταν ένας συνετός και σοβαρός άνθρωπος ο Δημήτρης. Κάθε καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο ερχόταν στις Σάπες με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του για να δουν τον παππού και τη γιαγιά και να περάσουν λίγες ημέρες χαλάρωσης στο χωριό του, που τόσο πολύ αγαπούσε. Και φέτος ήρθαν και μάλιστα συναντηθήκαμε, γιατί ήταν συνδρομητής στην εφημερίδα μου εδώ και είκοσι πέντε χρόνια που την εκδίδω. Κουβεντιάσαμε πολλή ώρα» είπε στην «Εspresso της Κυριακής» ο 46χρονος εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Αποψη» και πρώην δήμαρχος Σαπών κ. Χαριτόπουλος, και συνεχίζοντας πρόσθεσε:

«Μου μίλησε για τη μεγάλη εγκληματικότητα που υπάρχει στην Αθήνα αλλά και για τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει γενικά και πολύ περισσότερο στον κλάδο του. Αυτό τον απασχολούσε πολύ. “Κάνω πού και πού κανένα μεροκάματο αλλά οι δουλειές είναι πολύ πεσμένες” μου έλεγε και όλο ξεφυσούσε» περιέγραψε ο κ. Χαριτόπουλος. Και τελειώνοντας μας είπε: «Ο Δημήτρης ήταν γόνος οικογένειας αγωνιστών, αφού ο θείος του Δημήτρης, από τον οποίο πήρε και το όνομά του, είχε σκοτωθεί στη μάχη της Κρήτης».

Για έναν άνθρωπο αγωνιστή και εργατικό μίλησε ο συγγενής του άτυχου Δημήτρη Κοτζαρίδη, ο Ζωγράφος Πέτρογλου, που έχει καφενείο στην περιοχή των Σαπών, όπου έπινε καθημερινά το καφεδάκι του ο 83χρονος πατέρας του οικοδόμου: «Μάθαμε το κακό νέο από την τηλεόραση και συγκλονιστήκαμε όλοι. Δεν πιστεύαμε στα αφτιά μας. Τον Δημήτρη τον αγαπούσε όλο το χωριό. Ερχόταν κάθε καλοκαίρι για να δει τους γονείς του.

Μάλιστα, επειδή ο γέροντας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, η γυναίκα του και μία από τις κόρες του ανέβαιναν και κατά τη διάρκεια του χρόνου για να τους φροντίσουν. Οι γονείς του κατέρρευσαν όταν έμαθαν ότι ο γιος τους άφησε την τελευταία του πνοή στην πορεία και έφυγαν άρον-άρον για την Αθήνα με το αυτοκίνητο ενός στενού φίλου του Δημήτρη» τόνισε ο 41χρονος ιδιοκτήτης του καφενείου.

Συγκλονισμένη εμφανίστηκε και μια γειτόνισσα και δημοτική υπάλληλος του δήμου Μαρώνειας - Σαπών: «Με τον Δημήτρη ήμασταν συμμαθητές στο δημοτικό σχολείο. Ηταν καλός, ήσυχος και φιλειρηνικός ως χαρακτήρας. Από την ηλικία των είκοσι ετών έφυγε από τις Σάπες και πήγε στην Αθήνα για να δουλέψει. Ομως, ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες και τον τόπο του. Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στις Σάπες μαζί με την οικογένειά του για να δει τους γονείς του και τους παιδικούς του φίλους».

Οσο για τους γονείς του, η δημοτική υπάλληλος είπε ότι ο κυρ-Θανάσης και η κυρα-Δέσποινα είναι δύο φιλήσυχοι άνθρωποι και πολύ αγαπητοί στη γειτονιά: «Είναι δύο ήσυχα ανθρωπάκια, τα οποία ζούσαν και εργαζόταν πάντοτε στις Σάπες».

Espressonews.gr