ad

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο Κάρλος το Τσακάλι έχει τύψεις μόνο για το ότι δεν ήταν καλός πατέρας

Ο Κάρλος το Τσακάλι έχει τύψεις μόνο για το ότι δεν ήταν καλός πατέρας

Με απομόνωση πλήρωσε ο Κάρλος το Τσακάλι τις δυο συνεντεύξεις που παραχώρησε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης μέσα από τις φυλακές Σαντέ, στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο διαβόητος τρομοκράτης, που ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές ενέργειές του ήταν η ομηρεία των υπουργών Πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ που συνεδρίαζαν στη Βιέννη, δηλώνει αμετανόητος για τις πράξεις του από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Αν έχει τύψεις για κάτι, είναι για το γεγονός ότι δεν είδε τα παιδιά του να μεγαλώνουν. Θα ψήφιζε τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λε Πεν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και Αριστερά στον δεύτερο, χαρακτηρίζει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν «σύμβολο της σύγχρονης Τζιχάντ» κι εύχεται το κίνημα των «Αγανακτισμένων» να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οσοι πολεμάνε για την ελευθερία των λαών είναι δίκαιοι και καλοδεχούμενοι», δηλώνει στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που ο 62χρονος Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, ετοιμάζεται να καθήσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συμμετοχή σε τέσσερις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη Γαλλία και στοίχισαν τη ζωή σε έντεκα άτομα. Η δίκη του πρόκειται να αρχίσει στις 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Αλλά η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του. Ο Κάρλος έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά για τρομοκρατική ενέργεια που διέπραξε επί γαλλικού εδάφους τη δεκαετία του 1970. Η ζωή στη φυλακή θα συνεχιστεί γι' αυτόν είτε κριθεί ένοχος είτε απαλλαγεί από τις νέες κατηγορίες που τον βαραίνουν. Και πώς είναι η καθημερινότητά του;

«Το πρωί κάνω έναν περίπατο στο προαύλιο, διαβάζω τον γαλλικό και τον διεθνή Τύπο». Το απόγευμα μελετά για να πάρει πανεπιστημιακό δίπλωμα στη Φιλοσοφία. Ο έρωτάς του, λέει, με τη δικηγόρο του Ιζαμπέλ Κουτάν - Περέ είναι γνήσιος και γεμάτος πάθος. Ολα καλά με μια εξαίρεση: εδώ και τρεις μήνες, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στο Παρίσι έχει σταματήσει να του προωθεί τα αγαπημένα του πούρα Αβάνας που στέλνουν οι δικοί του στην πρεσβεία.

«ΑΙΣΧΟΣ». Υπάρχει και κάτι άλλο που ενόχλησε τον Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες: ο τρόπος που τον παρουσίασαν σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη γαλλική τηλεόραση. «Πρόκειται για αισχρές σκηνές», λέει. «Με παρουσιάζουν σαν ψυχοπαθή, αλκοολικό και κοκαϊνομανή, υστερικό με τη σκανδάλη που δεν ξέρει καν πώς να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Αίσχος!». Ο Κάρλος έχει παράπονα και από μερικούς παλιούς φίλους. «Ο προδότης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, πρόεδρος της Υεμένης, εξέδωσε τον σύντροφό μου Γιοχάνες Βάινριχ στη Γερμανία», διαμαρτύρεται.

ΤΑ ΝΕΑ