ad

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η δίκη του Σωκράτους με τη ματιά του «TΙΜΕ»


Το αμερικανικό περιοδικό «TIME» παρουσιάζει τη δίκη του Σωκράτους, που έγινε την περασμένη Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από δικαστές, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Τον Σωκράτη «υποδύθηκε» ένας από τους πιο φημισμένους δικηγόρους της Αμερικής, ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δικηγόρος σήμερα του Ντομινίκ Στρος Καν. Δημόσιοι κατήγοροι, εκπροσωπώντας την Πόλη των Αθηνών, ήταν ο δικηγόρος, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», Αντώνης Παπαδημητρίου, και ο έφεδρος συνταγματάρχης και νυν αναπληρωτής εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Μάθιου Μπογδάνος. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο γνωστός ποινικολόγος, Έντι Χέις

Το περιοδικό «TIME» επισημαίνει ότι «η ετυμηγορία της ενοχής αντιστράφηκε από τους σύγχρονους δικαστές» και επικυρώθηκε από περισσότερα από 200 άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο. Οι τρεις δικαστές ήταν ο Ντένις Τζέικομπς (πρόεδρος του δεύτερου ομοσπονδιακού εφετείου ΗΠΑ), ο οποίος προήδρευσε, η Λορέτα Πρέσκα (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας Νέας Υόρκης) και η Κάρολ Μπέγκλεϊ Έιμον (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας Νέας Υόρκης). Οι δύο πρώτοι ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη και η τρίτη τον καταδίκασε.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η εικόνα της δίκης και οι κατηγορίες σε βάρος του Έλληνα φιλόσοφου, ενώ ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον, Αλέξανδρος Νεχαμάς, εξηγεί τα στοιχεία που επικράτησαν σ’ εκείνη τη δίκη, πριν 2.410 χρόνια.

Όπως σημειώνεται, το Ίδρυμα Ωνάση θα ετοιμάσει σε DVD τη δίκη και θα τη διανείμει σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα. Την περιγραφή της δίκης παραθέτει με αντιπροσωπευτικά δείγματα των αγορεύσεων και των καταθέσεων από τους συμμετέχοντες, σημειώνοντας παράλληλα τον χρόνο των τοποθετήσεων, με τον επικεφαλής δικαστή να αναφέρει: «Καλώς ήλθατε στην Αθήνα!».


zougla.gr