ad

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Ο κόσμος γιορτάζει την άφιξη του νέου έτους

Με φαντασμαγορικές τελετές και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα υποδέχθηκαν διαδοχικά, η μία χώρα μετά την άλλη, τον καινούριο χρόνο!


Πρώτο και… καλύτερο υποδέχτηκε το 2011 το νησί Κιριμπάτι, το οποίο -αν και παγκοσμίως άγνωστο- κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αναφέρεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης λόγω της «ιδιομορφίας» του να κάνει πάντα πρώτο Πρωτοχρονιά!


Οι -λίγο περισσότεροι από- 6.000 κάτοικοι του μικρού νησιού του Ειρηνικού βρέθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στο 2011!


Σειρά, πήρε η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία οι οποίες στις 13.00 ώρα Ελλάδος με τη σειρά τους υποδέχθηκαν με μεγαλοπρέπεια το νέο έτος!

Στο Σύδνεϋ, την πρώτη μεγάλη πόλη που εισήλθε στο 2011, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από νωρίς συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης για να θαυμάσουν τα βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό.

Όπως σημειώνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πάνω από 1,5 εκ. Αυστραλοί πήγαν στη φημισμένη Όπερα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι ασφαλείας να αναγκαστούν να "διώχνουν" κόσμο!

Στις 15.00 ώρα Ελλάδος άλλαξε το έτος στο Τόκυο με πανηγυρικές εκδηλώσεις ενώ στις 18.00 ώρα Ελλάδας μπήκε ο καινούριος χρόνος στο "γειτονικό" Χονγκ Κονγκ, με εκατομμύρια Κινέζους να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους.

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν στο Νέο Δελχί, τη Μόσχα, το Άμπου Ντάμπι και την Τεχεράνη (που άλλαξαν χρόνο πριν την Ελλάδα).

Την αλλαγή του χρόνου στην Ελλάδα, ακριβώς τα μεσάνυχτα, συνόδευσε βροχή πυροτεχνημάτων σε πολλές πόλεις της χώρας. Την ίδια ώρα είχαμε την έλευση του 2011 σε Ιερουσαλήμ, Κάιρο, Γιοχάννεσμπουργκ, Άγκυρα και Λευκωσία. Ιδιαίτερες ήταν όμως οι εκδηλώσεις στο Ταλίν της Εσθονίας, καθώς η χώρα αυτή εκείνη τη στιγμή εισήλθε στην ευρωζώνη και απέκτησε ως νόμισμα το ευρώ.

Μία ώρα μετά, στη μία μετά τα μεσάνυχτα για την Ελλάδα, μπήκε ο καινούριος χρόνος στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά και σε Μαδρίτη, Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο - με ένα εντυπωσιακό οκτάλεπτο υπερθέαμα πυροτεχνημάτων να φωτίζει την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Ακριβώς στις δύο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) άλλαξε ο χρόνος σε Λισσαβώνα, Δουβλίνο, Εδιμβούργο (με επίκεντρο των εκδηλώσεων το περίφημο κάστρο του) και φυσικά το Λονδίνο, όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς την στιγμή που ακούστηκε ο δωδέκατος χτύπος από το φημισμένο ρολόι Big Ben. Πάνω από 250.000 Βρετανοί και τουρίστες υπολογίζεται ότι γιόρτασαν τον ερχομό του 2011 στις όχθες του Τάμεση.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε φορά, τελευταίες στην υποδοχή του νέου χρόνου ήταν οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεγάλη γιορτή ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής στην Times Square της Νέας Υόρκης, αν και η έλευση του 2011 ήρθε στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος!!!). Εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ πάτησε το κουμπί για να ανοίξει η γυάλινη σφαίρα και να αρχίσει ένα πάρτι, στο οποίο υπολογίζεται ότι μετείχαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Τρεις ώρες αργότερα έγινε η αλλαγή στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, δηλαδή το Λος Άντζελες και το Σιάτλ, που πάντα είναι από τις τελευταίες πόλεις στην υποδοχή του καινούριου χρόνου και μπήκαν στο νέο χρόνο ακριβώς στις 10.00 το πρωί.

Όσο για την Κόπα Καμπάνα της Βραζιλίας; Χιλιάδες κόσμου υποδέχθηκαν το 2011 στις... παραλίες, αφού εκεί διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο!!! Επί 20 λεπτά φωτίστηκε ο ουρανός από πυροτεχνήματα, ενώ ξέφρενοι ήταν οι χοροί με σάμπα...

star.gr