ad

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

8.297 απολύσεις στο Ηράκλειο από 1/1 ως 30/11 του 2010!


8.297 απολύσεις καταγράφηκαν στο Νομό Ηρακλείου από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2010. Πρόκειται για έναν αριθμό που, όπως όλοι λένε, θα διπλασιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Μία πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται στο τέλος της για πολλούς Ηρακλειώτες καθώς είδαν να...
 χάνουν το… ψωμί τους είτε επειδή η επιχείρηση που δούλευαν αποτελεί πλέον παρελθόν είτε επειδή εντάχθηκαν στο σύστημα των περικοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, 8.297 Ηρακλειώτες -κάθε ηλικίας- έχασαν τη δουλειά τους με πολλούς απ' αυτούς να μην πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν ως αποζημίωση.

Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της Επιθεώρησης εργασίας τη χρονιά που πέρασε με την ελεγκτική υπηρεσία να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

Οι καταγγελίες που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί είναι πάνω από 700 επώνυμες ενώ υπάρχουν και χιλιάδες ανώνυμες καταγγελίες που αφορούν πολλές επιχειρήσεις στο Νομό Ηρακλείου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τις καταγγελίες που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το 2009 καταγράφηκαν 742 καταγγελίες ενώ το 2008 μόλις 362. Φαίνεται, ότι όσο η οικονομική κρίση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αυτός ο αριθμός ολοένα και ανεβαίνει. Οι καταγγελίες αφορούν σε μισθούς, επιδόματα αδείας, αποζημιώσεις και διάφορα άλλα επιδόματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας το 2008 οι εργαζόμενοι πήραν στο σύνολό τους 182 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2009 κατάφεραν να πάρουν 622 χιλιάδες ευρώ.

Διπλασιασμός

Πολλοί όμως είναι αυτοί που εκτιμάνε ότι τους αμέσως επόμενους τρεις μήνες ο αριθμός των απολυμένων που θα καταγραφούν στο Νομό Ηρακλείου θα διπλασιαστεί.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε -αυτό που ίσχυε πριν από πολλά χρόνια- «κάνε το σταυρό σου που έχει μία δουλειά, όπως κι αν είναι, ότι κι αν σου προσφέρει». Αυτό είναι κατάντια ενώ δείχνει ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω. Αυτός ο αριθμός που έχει καταγραφεί δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα δούμε το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός, τουλάχιστον θα διπλασιαστεί, γιατί μην ξεχνάτε και τους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δημοτικές επιχειρήσεις και από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους δεν θα έχουν δουλειά» αναφέρει, μιλώντας σχετικά στην «Τ», ο γραμματέας του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης.

digitalcrete.gr