ad

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ήταν πράξη δολοφονίας."Λυγίζουν" και οι δύτες στο θέαμα

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε δήλωσε ότι οι ενέργειες του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος του φεριμπότ που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη "ισοδυναμούν με φόνο".

"Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο", είπε η Παρκ σε μια συνεδρίαση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

"Όχι μόνο η δική μου καρδιά αλλά όλων των Νοτιοκορεατών ράγισε, είμαστε σοκαρισμένοι και πολύ θυμωμένοι", είπε η πρόεδρος, ενώ άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος του φεριμπότ Sewol που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας συνελήφθησαν σήμερα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap. Σύμφωνα με την πηγή αυτή έχουν συλληφθεί τρεις υπαξιωματικοί και ένας από τους μηχανικούς του πλοίου.

Το Σάββατο οι αρχές συνέλαβαν τον καπετάνιο Λι Τζουν-σέοκ και άλλα δύο μέλη του πληρώματος. Όλοι τους κατηγορούνται για αμέλεια, για έκθεση των επιβατών σε κίνδυνο και παράβαση του ναυτιλιακού κώδικα.

Χρειάστηκαν 4 ημέρες προκειμένου οι δύτες, που δίνουν μάχη ενάντια στα κύματα και τη σχεδόν μηδενική ορατότητα στη θάλασσα της Νοτίου Κορέας, να μπορέσουν να αρχίσουν να ανασύρουν τις σορούς από το ναυάγιο.

Ετσι, μπορεί να αρχίσει η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από τις οικογένειες.

Οι δύτες έχουν ανασύρει μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου που ναυάγησε τη Μεγάλη Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας με 476 επιβαίνοντες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 64 νεκρούς και 238 αγνοούμενους, στην πλειονότητά τους μαθητές που πήγαιναν σχολική εκδρομή.



«Λυγίζουν» και οι δύτες στο θέαμα του θανάτου

Οι περισσότεροι από τους 500 δύτες ανέσυραν το Μ. Σάββατο τις 3 πρώτες σορούς από το πλοίο αφότου έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών.

Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε σκηνές στο λιμάνι του νησιού Τζίντο, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, όπου οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο.



Αστυνομικοί που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των σκηνών ξεσπούν σε κλάματα όταν ακούν τους γονείς να φωνάζουν μέσα σε αυτές.



Οργισμένοι οι συγγενείς


Ορισμένοι συγγενείς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους για να διεξαχθούν τεστ DNA, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βυθισμένο πλοίο.



«Εμείς τους ζητάμε να σώσουν τα παιδιά μας. Δεν σκεφτόμαστε τα τεστ DNA» είπε η μητέρα ενός μαθητή που αγνοείται. Πολλοί δεν διστάζουν να εκφράσουν την οργή τους για τις ενέργειες του πληρώματος την ώρα του ναυαγίου αλλά και για τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης διάσωσης.

Ένας από αυτούς, ο Κιμ Τσανγκ-γκου, περιμένει ακόμη κάποια πληροφορία για τον αγνοούμενο γιο του, τον Ντονγκ-χιούπ. "Τον είδα στο όνειρό μου και άκουσα φωνές, σαν παραισθήσεις. Κάποιος μου είπε ότι ζει αλλά τώρα πια έχω απελπιστεί. Ξέρω τώρα ότι φώναζε "πατέρα". Το ακούω συνέχεια", είπε ο Κιμ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι δύτες έχουν επιταχύνει τις τελευταίες ώρες το έργο τους και ορισμένοι από τους γονείς έχουν φύγει από το γυμναστήριο, προτιμώντας να περιμένουν τα νέα στο λιμάνι. Άλλοι όμως παραμένουν εκεί και ο ένας μετά τον άλλο ενημερώνονται ότι ανασύρθηκε νεκρός ο δικός τους άνθρωπος...



Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα άρχισε να σχηματίζεται για τη χρονική στιγμή γύρω από το ναυάγιο όταν η ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα μια συνομιλία μεταξύ των ελεγκτών θαλάσσιας κυκλοφορίας και του πλοίου.



Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση στις 9:25 το πρωί οι ελεγκτές είπαν στον 69χρονο πλοίαρχο να «αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να απομακρύνει τους επιβάτες» και ότι θα έπρεπε να «λάβει την τελική απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εκκένωση του πλοίου».



Η συνομιλία αποκαλύπτει ότι το πλήρωμα του πλοίου ανησυχούσε ότι δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν όλους τους επιβάτες.

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ο πλοίαρχος και κάποια μέλη του πληρώματος μπήκαν στις σωστικές λέμβους πριν από τους επιβάτες.



Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος εισαγγελέας αποκάλυψε, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών.

«Προσπαθούμε να μάθουμε εάν υπήρξε επιπλέον αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας.



Οι αρχές που ερευνούν την τραγωδία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσαν ότι θέλουν να παρατείνουν την κράτηση του πλοιάρχου και των άλλων 2 αξιωματικών καθώς επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.


Πηγή: www.madata.gr