ad

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Μήλος: Πάμε διακοπές σε θεϊκές παραλίες. Πληροφοφίες

Μήλος: Πάμε διακοπές σε θεϊκές παραλίες. Πληροφοφίες
Η Μήλος, το νησί των χρωμάτων και του πάθους, είναι ένας ιδανικός προορισμός χαλάρωσης και ευχαρίστησης.
Γεννήθηκε από τα ηφαίστεια. Σμιλεύτηκε από τον άνεμο και τον χρόνο. Η Φύση και η Ιστορία τής χάρισαν την προίκα της. Την αγκαλιάζουν το φως και τα κύματα.
Στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού οφείλονται τα περίεργα σχήματα των πετρωμάτων του. Τα υπέροχα χρώματά τους δημιουργούν μαγευτικά ακρογιάλια με λευκόχρυσες αμμουδιές και σμιλεμένα βράχια που άλλοτε καθρεφτίζονται στο γαλάζιο του Αιγαίου και άλλοτε σκιάζουν τη θάλασσα. Η Μήλος είναι γεμάτη από σεληνιακά τοπία, απόκοσμες σπηλιές, μυστηριακές κατακόμβες, ανενεργά ηφαίστεια και σπάνιους οικισμούς.
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων και είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος. Η Μήλος ξεχωρίζει για το σχήμα της -μοιάζει με πέταλο- και για το λιμάνι της, τον Αδάμαντα, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού οφείλονται τα περίεργα σχήματα των πετρωμάτων του. Τα υπέροχα χρώματά τους και τα μαγευτικά ακρογιάλια με τις λευκόχρυσες αμμουδιές και τα σμιλεμένα βράχια, που καθρεφτίζονται στο γαλάζιο του Αιγαίου, μαγνητίζουν τη ματιά του επισκέπτη.

Θεϊκές παραλίες

Αυτό το νησί έχει συνδεθεί απόλυτα με τη θεά του. Δύσκολο να το σκεφτεί κανείς αποκομμένο από τη θεά της ομορφιάς. Το περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης βρίσκεται -δυστυχώς- στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όμως η ερωτική αίσθηση που αποπνέει ο μύθος της κατακλύζει την ατμόσφαιρα της Μήλου.

Βουτήξτε στα τιρκουάζ νερά του Κλέφτικου και κάντε ηλιοθεραπεία στα κατάλευκα βράχια του Σαρακήνικου. Γνωρίστε την Πλάκα, το ολοζώντανο λιμάνι της, τον Αδάμαντα, την Απολλωνία -ή κατά τους ντόπιους Πολλώνια-, ένα γραφικό ψαροχώρι.

Εδώ διάλεξε ο Γιώργος Αλκαίος να δημιουργήσει το «νόστιμο» στούντιο «Salt» σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Οι σπουδαίες κατακόμβες της Τρυπητής και τα απόκοσμα Θειωρυχεία κάνουν τον επισκέπτη να πιστέψει ότι αναμφίβολα ότι ο τόπος έχει δεχτεί θεϊκή παρέμβαση!

Ογδόντα παραλίες έχει η Μήλος και η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Ολες προικισμένες με ιδιαίτερη φυσική πινελιά, ξεχωρίζουν στον αιγαιοπελαγίτικο χάρτη.

Ξεχωριστά είναι στη Μήλο τα «σύρματα». Πρόκειται για μικρά σπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στοο κύμα που χρησίμευαν για να προφυλάσσουν οι ψαράδες τις βάρκες τους τον χειμώνα. Φτιαγμένα σαν ζωγραφιά με τα πολύχρωμα παράθυρα και την ιδιαίτερη γραφικότητά τους, δημιουργούν γωνιές «καρτποσταλικής» ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλά από αυτά νοικιάζονται σε τουρίστες.

Οικολογικός παράδεισος

Η Μήλος είναι ιδανικό νησί και για τους λάτρεις της φύσης. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000 πρόσφατα ανακήρυξε μερικές περιοχές της Μήλου πολύ σημαντικά οικολογικά πάρκα!

Φιλοξενεί το περίφημο αγριοκάτσικο της Αντιμήλου, στενό συγγενή του αγριοκάτσικου της Κρήτης, που ζει αποκλειστικά στη δυσπρόσιτη Αντίμηλο. Η Μήλος φιλοξενεί είδη υπό εξαφάνιση, όπως το φίδι Vipera Lebetina, η σαύρα Podareis Milensis και η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους. Είναι επίσης πέρασμα για ένα μεγάλο πλήθος αποδημητικών πουλιών.

Αξίζει να δείτε

- Το Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

- Τις Κατακόμβες της Μήλου, που βρίσκονται στην περιοχή της Τρυπητής και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα.

- Το κάμπινγκ που απλώνεται πάνω από την παραλία της Αχιβαδολίμνης, της ωραιότερης παραλίας στον όρμο της Μήλου. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλά οργανωμένα κάμπινγκ των Κυκλάδων, διαθέτει παραλία με γκρι-λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, ιδανικά για windsurfing.

- Τα γνωστά από την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά του νησιού. Σήμερα λίγες πηγές χρησιμοποιούνται: τα Λουτρά του Λάκκου, τα Λουτρά του Μακρινού, η Πικροπηγή ή Τσιλλονέρι, τα Λουτρά του Προβατά, τα Λουτρά της Αλυκής και τα Λουτρά του Κάναβα.
Στην αρχή του μύθου
Το νησί της Μήλου αναφέρεται σε έργα αρχαίων συγγραφέων με διάφορα ονόματα όπως: Βιβλίς, Γοργρίς, Μιμαλλίς, Άκιτος, Ζεφυρία. Υπάρχει η άποψη ότι το όνομα του νησιού προέρχεται από την προελληνική λέξη «βήλος» και εξελίχθηκε στη λέξη «μήλος», που σήμαινε πρόβατο. Ο πρώτος οικιστής του νησιού, όπως λέει ο μύθος, ονομαζόταν Μήλος.

Σύμφωνα με γνωστό μύθο, ένας νέος με το όνομα αυτό βρέθηκε από τη Δήλο στην Κύπρο, όπου γνωρίστηκε με την οικογένεια του Βασιλιά Κινύρα, έγινε φίλος του γιου του Άδωνη και παντρεύτηκε την κόρη του, Πελία.

Η φιλία των δύο ανδρών ήταν τόσο μεγάλη, που όταν πέθανε ο Άδωνις, ο Μήλος κρεμάστηκε από ένα δέντρο που ονομάστηκε μηλιά και η γυναίκα του αυτοκτόνησε. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα, συγκινημένη από το γεγονός, μετταμόρφωσε τον Μήλο σε μήλο και τη γυναίκα του σε περιστέρι. Ο γιος του ζευγαριού, που ονομαζόταν και εκείνος Μήλος, πήγε στο Αιγαίο και κατοίκησε στη Μήλο. Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πάντως θεωρούνται οι Φοίνικες ή οι Κάρες. Το πρώτο γνωστό ταξίδι στον κόσμο στην ανοικτή θάλασσα έγινε με προορισμό τη Μήλο. Τολμηροί θαλασσοπόροι, το 8000 π.Χ., διένυσαν μια απόσταση περίπου 100 ν.μ., έφθασαν στη Μήλο, όπου ανάακλυψαν και πήραν μαζί τους ένα σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα, τον οψιδιανό.

Δύσκολο να σκεφτεί κανείς το νησί αποκομμένο από τη θεά της ομορφιάς. Το περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης βρίσκεται -δυστυχώς- στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όμως η ερωτική αίσθηση της θεάς της ομορφιάς κατακλύζει την ατμόσφαιρα της Μήλου.

Η πόλη
Η Πλάκα, η πρωτεύουσα του νησιού, θα σας μαγέψει με τα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια και τις καμάρες της. Θεωρείται το καλύτερο μέρος του νησιού για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα. Στην Πλάκα θα βρείτε το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ακριβές αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Παραλίες

Πολυάριθμες μικρές και μεγάλες αμμουδιές σε μια πανδαισία χρωμάτων, θαλασσινές σπηλιές και γεωμορφολογικά σχήματα ηφαιστειακής έμπνευσης είναι ό,τι θα συναντήσετε στο νησί. 70 περίπου είναι οι παραλίες με χρυσόλευκη άμμο και βότσαλα: Λαγκάδα και Παπικινός, Παλαιοχώρι, Προβατάς, Φυριπλάκα, Αγία Κυριακή, αλλά και ο Γέροντας, που είναι η πιο γραφική παραλία της νότιας πλευράς με σκούρα άμμο, καταγάλανα νερά και μαγευτικό τοπίο. Αγίου Κωσταντίνου, Αλογόμανδρας, Παπάφραγκα παραλίες τριγυρισμένες από κάβους, σπηλιές, φυσικές γέφυρες και μικρές αμμουδιές. Η σπηλιά του Παπάφραγκα, το Κλέφτικο, το Τσιγκράδο και το Κλήμα είναι μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Το Σαρακίνικο είναι ένα μοναδικό στην Ελλάδα τοπίο που σου μένει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό με τα ολόλευκα βράχια και τα απολιθώματα μιας άλλης εποχής. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Αλκαίος έκανε τα γυρίσματα για το video clip του «Οπα» στο συγκεκριμένο μέρος της Μήλου. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές άλλες υπέροχες παραλίες που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Μνημεία στο χρόνο

Η Φυλακωπή υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου. Τα ερείπιά της βρίσκονται στο δρόμο Πλάκας - Απολλώνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα τριών διαφορετικών περιόδων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις του κυκλαδίτικου πολιτισμού.

Κοντά στο γραφικό χωριό Κλήμα ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου. Η κατασκευή του ανάγεται στην Ελληνιστική εποχή.

Σήμερα είναι ορατή η ρωμαϊκή φάση του μνημείου.

Οι «Κατακόμβες της Μήλου», που βρίσκονται στην περιοχή της Τρυπητής, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα και αξίζουν να τις επισκεφτείτε.

Κάτι το εντελώς διαφορετικό έχει να παρουσιάσει το Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα. Πέρα από τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού με γνήσια εργαλεία και μηχανήματα από τα Θειωρυχεία, θα δείτε και μια πλούσια συλλογή από πετρώματα της Μήλου τα οποία είναι εντυπωσιακά.

Στον Αδάμαντα επίσης υπάρχει και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ, που κτίστηκε το 1870 και βρίσκεται στην Πλάκα, φιλοξενώντας σημαντικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί.

Οικολογικό πάρκο

Η Μήλος είναι ιδανικό νησί και για τους λάτρεις της φύσης. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000» πρόσφατα ανακήρυξε μερικές περιοχές της Μήλου ως πολύ σημαντικά οικολογικά πάρκα! Φιλοξενεί το περίφημο αγριοκάτσικο της Αντιμήλου, στενό συγγενή του αγριοκάτσικου της Κρήτης, που ζει αποκλειστικά στη δυσπρόσιτη Αντίμηλο. Η Μήλος φιλοξενεί είδη υπό εξαφάνιση, όπως το φίδι Vipera Lebetina, τη σαύρα Podareis Milensis και τη Μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους. Η Μήλος δεν έχει ιδιαίτερη βλάστηση παρά μόνον θαμνώδεις περιοχές στο νότιο και δυτικό τμήμα. Υπάρχουν όμως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες πάρα πολλά είδη αγριολούλουδων. Είναι επίσης πέρασμα για ένα μεγάλο πλήθος αποδημητικών πουλιών.

Νησί-θεραπευτήριο

Τα ιαματικά λουτρά του νησιού ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τα αναφέρει στο Ε΄ βιβλίο του «Περί Επιδημιών». Αναφορά σε αυτά κάνει πολύ αργότερα (1771) και ο Γάλλος καθηγητής της Βοτανικής Pitton de Tournefort στα «περιηγητικά» του κείμενα. Σήμερα λίγες πηγές χρησιμοποιούνται και αυτές είναι ελάχιστα αξιοποιημένες.
Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι: Λουτρά του Λάκκου, Λουτρά του Μακρινού, η Πικροπηγή ή Τσιλλονέρι, τα Λουτρά του Προβατά, τα Λουτρά της Αλυκής και τα Λουτρά του Κάναβα.

Κάντε κάμπινγκ
Χαρείτε κάθε στιγμή απολαμβάνοντας τη διαμονή σας στο κάμπινγκ & τα μπανγκαλόου Milos Achivadolimni (τηλ. 22870 31410-1)! Το κάμπινγκ απλώνεται πάνω από την παραλία της Αχιβαδολίμνης, της ωραιότερης παραλίας στον όρμο της Μήλου. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλά οργανωμένα κάμπινγκ των Κυκλάδων που εξασφαλίζει χαλαρωτικές διακοπές σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Είναι ιδανικό για παρέες και οικογένειες. Η περιοχή της Αχιβαδολίμνης βρίσκεται σε έναν πανέμορφο κόλπο στη δυτική πλευρά της Μήλου και διαθέτει παραλία με γκρι-λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, ιδανικά για windsurfing.

Πώς θα πάτε
Mε τα συμβατικά πλοία της γραμμής το ταξίδι για τη Μήλο είναι πολύωρο (περίπου επτά ώρες), ενώ με τα ταχύπλοα διαρκεί πολύ λιγότερο, αφού δεν ξεπερνά τις τέσσερις.

Με την Κρήτη και τη Ρόδο συνδέεται δύο φορές την εβδομάδα, όπως και με αρκετά νησιά των Κυκλάδων

Επίσης, η Μήλος διαθέτει και αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τον Αδάμαντα.


Πού θα μείνετε

Στον Αδάμαντα, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού, θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θεωρείται καλό μέρος για τη διαμονή σας λόγω του ότι βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, μοιράζοντας έτσι τις αποστάσεις προς τις παραλίες.
Καλή επιλογή επίσης θεωρούνται και τα Πολλώνια, στο βόρειο τμήμα της Μήλου. Διαθέτουν πολλές επιλογές, ήσυχο περιβάλλον και καλή παραλία.

Μεγάλος αριθμός καταλυμάτων υπάρχει και στα χωριά Τριοβάσαλος και Τρυπητή, τα οποία βρίσκονται κοντά στην Πλάκα.


Τι να φάτε
Ξεκινήστε δοκιμάζοντας τα «πιτταράκια», ένα πολύ γνωστό τοπικό έδεσμα, και κλείστε το γεύμα σας με μια γλυκιά «καρπουζόπιτα».

Τα ξενοδοχεία
- Για εσάς που επιθυμείτε να μείνετε σε έναν παραδοσιακό οικισμό με ολόλευκα σπίτια κι ανεμόμυλους, μπορείτε να επιλέξετε για τη διαμονή σας τα διαμερίσματα Efi (τηλ. 6974 942376). Πρόκειται για διαμερίσματα κυκλαδικής αρχιτεκτονικής στον οικισμό της Τρυπητής σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Μήλου, την Πλάκα, τα οποία παρέχουν άνετες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

- Αν τώρα επιλέξετε ξενοδοχείο, στο «Golden Milos beach» (τηλ. 22870 31307-8), το οποίο βρίσκεται στην παραλία Προβατά, θα απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία σ' ένα κομψό και πολυτελές περιβάλλον με εγγυημένη ποιότητα και άψογο σέρβις.

- Ένα ακόμα εξαιρετικό συγκρότημα είναι το «Aφροδίτη της Μήλου» (τηλ. 22870 22020, 31328), το οποίο βρίσκεται στο γραφικό χωριό του Aδάμαντα. Είναι ένα μοντέρνο τριώροφο κτίριο, μόνο 50 μέτρα από την παραλία της Λαγκάδας, με τα πολλά δένδρα, την πλούσια αμμουδιά και τα ρηχά νερά που την κάνουν ιδανική για τα παιδιά.
- Το ξενοδοχείο «Αστερίας» (τηλ. 22870 41116-7) είναι χτισμένο λίγα μόλις μέτρα από την περίφημη παραλία της Πάχαινας, σε μια ήσυχη περιοχή, ιδανική για τις διακοπές και την ξεκούρασή σας. Διαθέτει έναν όμορφο περιβάλλοντα χώρο και μια μοναδική θέα στα Γλαρονήσια.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: «Efi» (τηλ.: 6974-942376), «Golden Milos Beach» (τηλ.: 22870-31307-8), «Aφροδίτη της Μήλου» (τηλ.: 22870-22020, 22870-31328), «Αστερίας» (τηλ.: 22870-41116-7), «Salt» (τηλ.: 22870-41110, www.salt-milos.com).



Espressonews.gr