ad

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χαλκιδική: Η μαγεία δίπλα μας

Χαλκιδική: Η μαγεία δίπλα μας
Χαλκιδική: Λένε ότι έχει τα ωραιότερα πόδια της Ελλάδας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι ξετρελαίνει και τους πιο δύσκολους. Διαθέτει έναν γοητευτικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, πράσινου και μπλε και είναι γεμάτη με γραφικά ταβερνάκια, γκουρμέ εστιατόρια και κλαμπ.

Μετράει πεντακοσια χιλιόμετρα ακτογραμμής, σαράντα παραλίες με γαλάζια σημαία, κοσμικές πλαζ, αλλά και ερημικές ακρογιαλιές. Η Χαλκιδική, η οποία είναι η λατρεμένη όχι μόνο των Βορειοελλαδιτών αλλά και των ταξιδιωτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ένας τόπος που αξίζει να επιλέξετε για τις διακοπές σας.

Η Χαλκιδική είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας και περιλαμβάνει τρεις μικρότερες χερσονήσους, τα γνωστά πόδια της Χαλκιδικής, τη χερσόνησο της Κασσάνδρας δυτικά, τη χερσόνησο της Σιθωνίας στη μέση και τη χερσόνησο του Αγίου Ορους ή του Αθω ανατολικά.

Η καλύτερη πρώτη επιλογή και πιο κοντινή στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και η οποία συγκεντρώνει πολλά στοιχεία από αυτά που αναζητεί ο κάθε ταξιδιώτης του καλοκαιριού είναι η Χανιώτη. Βρίσκεται στο πρώτο πόδι, στην Κασσάνδρα, και απέχει 96χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Αφού φτάσεις έως εδώ, μπορείς να πας με τα πόδια παντού. Ο οικισμός της Χανιώτης θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς της Χαλκιδικής. Διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά, παραδεισένιες παραλίες με γαλάζια νερά και σύγχρονες εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Φτάνοντας κάποιος στη Χανιώτη θα αιχμαλωτιστεί αμέσως από αυτόν τον μικρό γραφικό παράδεισο, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και να εγγυηθεί ξεκούραστη και αλησμόνητη διαμονή.

Το χωριό είναι γεμάτο με μικρά πάρκα, γραφικές πλατείες και ψηλά, αιωνόβια δέντρα. Είναι μμέρος του παραθαλάσσιου, ομώνυμου οικισμού που βρίσκεται σε μια πευκόφυτη περιοχή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, γνωστή στους αρχαίους με το όνομα Παλλήνη.

Βρέχεται από τον Τορωναίο και τον Θερμαϊκό κόλπο και στο στενότερο μέρος της (1.240 μ.) υπάρχει η διώρυγα της Ποτίδαιας. Εδώ ο ήλιος σβήνει στις κορυφές των βουνών χαρίζοντας μοναδικά ηλιοβασιλέματα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μόλος, Χανιώτη: η παραλία έγινε διάσημη από το ποδοβόλεϊ που εφευρέθηκε εδώ, είναι αμμώδης με ψιλή πέτρα, οργανωμένη, ιδανική για κοκτέιλ. Κοντά στο ακρωτήρι της Κασσάνδρας, η παραλία Ποσείδι είναι απέραντη, πεντακάθαρη, με εστιατόρια, μπαρ και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Διαθέτει επίσης κάμπινγκ, το οποίο το καλοκαίρι συνήθως «βουλιάζει» από φοιτητόκοσμο. Μόλα Καλύβα: κάτασπρη άμμος, με φόντο το πευκοδάσος της Κασσάνδρας.

Αρμενιστής: για πολλούς, η αγαπημένη παραλία της Σιθωνίας, η μεγαλύτερη, έχει και διάσημο κάμπινγκ, εξωτική ατμόσφαιρα με κάτασπρη άμμο, πλατάνια και ευκαλύπτους, αλλά και οργανωμένες εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, μουσικές και κόσμο που είναι διαρκώς σε κέφι.

Καβουρότρυπες: το καμάρι της Χαλκιδικής, ένα τροπικό σκηνικό με κάτασπρες, μικρές αμμουδιές, τιρκουάζ νερά, σμιλεμένα από το κύμα βράχια και πυκνά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα.

ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ
Το Σπήλαιο Πετραλώνων: η εικόνα των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών είναι εντυπωσιακή, το δε σπήλαιο έγινε γνωστό διεθνώς από τα παλαιοντολογικά ευρήματα και αποδείχθηκε ότι εδώ πριν από 700.000 χρόνια και κατ’ άλλους πριν από 300.000 - 400.000 χρόνια ζούσαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι αρχάνθρωποι.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Τα περισσότερα μέρη για να διασκεδάσετε βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία. Γενικά, η νυχτερινή ζωή δεν είναι έντονη αλλά κάποια μπαράκια μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στη Χαλκιδική είναι το Φεστιβάλ της Κασσάνδρας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, κοντά στο χωριό Καλλιθέα. Ξεκίνησε το 1993 και από τότε έχει φιλοξενήσει σημαντικούς Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η Milva, o Goran Bregovitz, o Jan Garbarek, η Νανά Μούσχουρη, ο Μάριος Φραγκούλης, η Χάρις Αλεξίου κ.ά.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Το καλό ελαιόλαδο γίνεται από τον καρπό της ελιάς χωρίς το κουκούτσι. Αν αυτό σπάσει, η ποιότητα του λαδιού είναι κατώτερη. Αυτό φαίνεται ότι το γνώριζαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Χαλκιδική. Το μαρτυρούν οι ελαιόμυλοι που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ολύνθου, καθώς και σε περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας και χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε περίτεχνα σουβενίρ, κεραμικά είδη, κοσμήματα, δερμάτινα και ρούχα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Οδικώς η Χαλκιδική απέχει από την Αθήνα 584 χλμ.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: SOUSOURAS σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία της Χανιώτης. Τηλ.: +3023740-51251, +3023740-51486, +3023740-51090. CALYPSO 150μ. από τη βραβευμένη με μπλε σημαία παραλία και 50μ. από την κεντρική πλατεία. Τηλ.: +3023740-51890, +3023740-53530. Hotel PALLADIUM στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Τηλ.: +3023740-24500 - 4.


Espressonews.gr