ad

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια;

Η τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια; : Η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια της άσκησης στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τη συστηματική ανάλυση
Η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και το λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια της άσκησης στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τη συστηματική ανάλυση τεσσάρων κλινικών δοκιμών.

Κάποιοι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ικανότητά τους να περπατούν και σε κάποιες περιπτώσεις η θετική επίδραση στη μυϊκή τους δύναμη διατηρήθηκε για ένα έτος. Αν και το 84% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 67 έτη, η θεραπεία με αυτοκόλλητα, τζελ ή ενέσεις τεστοστερόνης είχε παρόμοια αποτελέσματα και σε γυναίκες.

Ωστόσο, τα ευρήματα εξήχθησαν από μόλις 198 ασθενείς με χρόνια, σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τεκμηριώσουν από μόνα τους την αντιμετώπιση της διαταραχής με ορμονικά υποκατάστατα. Είναι απαραίτητο η βελτίωση που παρατηρήθηκε να αναπαραχθεί σε μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να συστήσουν την τεστοστερόνη ως θεραπεία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν οι ασθενείς να ανατρέξουν στο Διαδίκτυο για να προμηθευτούν υποκατάστατα τεστοστερόνης ή οι ιατροί να παρερμηνεύσουν τα ευρήματα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων που σχετίζονται με καρδιολογικά προβλήματα.

Όταν ένα άτομο έχει καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά ως αντλία που εφοδιάζει όλο το σώμα με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι η στάση αίματος και υγρών στους πνεύμονες, τα άνω και τα κάτω άκρα. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα στένωσης των αρτηριών, καρδιακής προσβολής, νοσημάτων των καρδιακών βαλβίδων, καθώς και λοιμώξεων που αποδυναμώνουν τον καρδιακό μυ.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση διουρητικών για την αντιμετώπιση της στάσης των υγρών, καθώς και διάφορων τύπων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, με σκοπό τη μείωση του φόρτου εργασίας της καρδιάς. Παράλληλα, συστήνονται ειδικά προγράμματα άσκησης για καρδιολογική αποκατάσταση. Στην περίπτωση του τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας, η αντιμετώπιση γίνεται με μεταμόσχευση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ιατροί εμφυτεύουν μια συσκευή υποβοήθησης της αριστερή κοιλίας, την LVAD.

Οι επιστήμονες είχαν πολλούς λόγους να είναι περίεργοι σχετικά με τη χρήση της τεστοστερόνης στην καρδιακή ανεπάρκεια. Έχει βρεθεί πως τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την κακή εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας σε άνδρες και γυναίκες με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρά το ενδιαφέρον που προσελκύουν οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ακόμα δεν θα πρέπει να δοθεί στην τεστοστερόνη το «πράσινο φως», εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις της θεραπείας με τεστοστερόνη. Ο μικρός αριθμός δειγμάτων και στις 4 μελέτες που συμμετείχαν στη συστηματική ανάλυση, καθώς και ο περιορισμένος χρόνος επανελέγχου, δεν επαρκούν για τον καθορισμό πιθανών κινδύνων.

Οι ερευνητές επίσης τονίζουν πως η μεγάλη διαθεσιμότητα της τεστοστερόνης υπό τη μορφή θεραπευτικών σκευασμάτων αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα κατάχρησης.

Η κατάχρηση της τεστοστερόνης, η οποία είναι μια στεροειδής ορμόνη που βοηθά τη μυϊκή ενδυνάμωση των αθλητών, έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος, καρδιακής προσβολής, μεταβολών της διάθεσης, καθώς και καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
Zougla.gr