ad

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ηλεία: Βιβλική καταστροφή - Δεκάδες άστεγοι πλημμυροπαθείς.

Ηλεία: Βιβλική καταστροφή - Δεκάδες άστεγοι πλημμυροπαθείς. Βίντεο : Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από την Ηλεία όπου ο τραγικός απολογισμός μετρά ήδη τεράστιες καταστροφές, μία γυναίκα νεκρή και εκατοντάδες προβλήματα.Ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από την Ηλεία όπου ο τραγικός απολογισμός μετρά ήδη τεράστιες καταστροφές, μία γυναίκα νεκρή και εκατοντάδες προβλήματα.

Ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και πολλοί συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στις πλημμυρισμένες περιοχές όπου το νερό φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 70 εκατοστά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το πρωί να απεγκλωβίσουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί είτε από τα ορμητικά νερά είτε από κατολισθήσεις, όπως συνέβη στην περιοχή Λάνθι.

Μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς

Το θέμα των άστεγων πλημμυροπαθών συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη φορέων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Με τη νύκτα να πλησιάζει πολλοί άνθρωποι όχι μόνο να μην έχουν στέγη λόγω των πλημμυρών αλλά και να κινδυνεύουν από νέα θεομηνία, προτάθηκε να προωθηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής και ν' αυξηθεί η αστυνόμευση ώστε να αποφευχθεί το πλιάτσικο στα σπίτια τους.

Παρ' ολίγο τραγωδία με 100 παιδιά και 200 ενήλικες

Στην πληγείσα περιοχή έφθασε και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, το οποίο ήδη πραγματοποίησε τη διάσωση ενός άνδρα στον Αλφειό ποταμό, ενώ SOS εξέπεμψαν 100 παιδιά και 200 ενήλικοι από καταυλισμό τσιγγάνων κοντά στη γέφυρα του Αλφειού στη ε.ο. Πύργου-Κυπαρισσίας που λίγο έλειψε να πνιγούν. Ευτυχώς η τραγωδία αποφεύχθηκε.

Οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή μεταφέρουν την εικόνα μιας απέραντης λίμνης που έχει φθάσει μέχρι τον αυτοκινητόδρομο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων από την Εθνική Οδό Πύργου-Τριπόλεως.

Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του νομού, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το νοσοκομείο Πύργου, του οποίου οι υπόγειοι χώροι έχουν πλημμυρίσει. Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος για το νοσοκομειακό υλικό το οποίο βρίσκεται στις αποθήκες του νοσοκομείου.

Έβρεξε 110 τόνους νερό ανά στρέμμα!

Σύμφωνα με το ilialive, η καταιγίδα ήταν η σφοδρότερη των τελευταίων ετών καθώς σε λιγότερες από τρεις ώρες έβρεξε 110 τόνους νερό ανά στρέμμα!

Η δεύτερη αυτή μεγάλη καταστροφή για το νομό Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007, άφησε και έναν νεκρό. Η άτυχη 80χρονη γυναίκα εντοπίστηκε το πρωί στην περιοχή "Κολιρέϊκες Παράγκες" έξω από τον Πύργο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε πάνω σε σύρμα περίφραξης.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι τα περιστατικά απεγκλωβισμών εντός και εκτός Πύργου, ενώ πλημμυρισμένη είναι και η Αστυνομική Διεύθυνση. Στην περιοχή έχουν φθάσει δυνάμεις από την Αρκαδία, την Αχαΐα και την Ναύπακτο.

«Μας άφησαν ανοχύρωτους» φωνάζουν οι κάτοικοι - Ξεχείλισε και η οργή τους μαζί με τα νερά

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαια, δίκτυο υποδομών αλλά και τις περιουσίες των κατοίκων.

Οι κάτοικοι μιλούν για τεράστιες ευθύνες των τοπικών αρχών καταγγέλλοντας αδιαφορία για σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών. Η οργή τους έχει ξεχειλίσει όπως ξεχείλισαν και τα νερά από την καταιγίδα καθώς μιλούν για ανικανότητα αφού κανείς δεν οχύρωσε την περιοχή από το 2007 όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές ενώ σχεδόν όλα τα φρεάτια ήταν βουλωμένα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Απόδοση ευθυνών ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΝ

Την αλληλεγγύη τους στους συμπατριώτες αμς που δοκιμάζονται στην Ηλεία εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Να αναλάβει επειγόντως τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων ζήτησε το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να υπολογίζει το κόστος.

«Για μια ακόμη φορά, η περιοχή βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στα λεγόμενα ακραία φαινόμενα» τόνισε ο Π. τριγάζης εκ μέρους του ΣΥΝ, καλώντας τους αρμόδιους φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατέψουν τους πληγέντες και να τους αποζημιώσουν».



Star.gr