ad

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η Ευρώπη ας θυμηθεί: Τι έκαναν οι Έλληνες για όλο τον κόσμο;

Η Ευρώπη ας θυμηθεί: Τι έκαναν οι Έλληνες για όλο τον κόσμο;

Δυστυχώς οι εκφράσεις και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν διαρκώς οι Ευρωπαίοι - τόσο οι πολιτικοί όσο και οι απλοί πολίτες - είναι συχνά ακραίοι έως και προσβλητικοί: «Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι», «Λειτουργείτε με ωχαδελφισμό», «Είστε τεμπέληδες»…

Ναι μεν η κατάσταση μας λόγω της κρίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη αλλά κανείς από όσους τώρα αισχρολογούν εναντίον μας δεν πρέπει να ξεχνά... Τι πρέπει λοιπόν όλοι τους να θυμούνται; Όλα όσα έκανε και πρόσφερε η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, από πολιτισμό έως και μαθήματα υψηλού ανθρωπισμού. Τα ακόλουθα είναι 10 από τα άπειρα σημαντικά πράγματα που πραγματοποίησαν και πρόσφεραν οι Έλληνες σε όυς απλόχερα για να γίνει ο κόσμος μας και ο κόσμους τους καλύτερος.

1. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πραγματοποιήθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Οι Έλληνες παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα και το κράτος μας πέτυχαν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στέλνοντας στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών βάζοντας τα θεμέλια για την πιο κορυφαία αθλητική οργάνωση στον πλανήτη.

2. Σύσταση Δικαστηρίων

Η έννοια της διακιοσύνης και του δικαστηρίου γεννιέται στην ελληνική μυθολογία και μα΄λιστα από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, από τους βασιλείς αργότερα στα δικαστήρια. Ξακουστά ήταν ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Στην αρχαία Ελλάδα κάθε πόλη - κράτος είχε το δικό του θέατρο και μάλιστα συναγωνίζοταν αφήνοντας το στίγμα τους στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία

Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και η σημαντικότερη την εποχή εκείνη. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ μεγαλειώδης ήταν η εποχή του Περικλή με τον "χρυσό αιώνα" για τον θεσμό της δημοκρατίας.

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα! Το επιβεβαιώνουν οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν απλά την ιδέα και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πριν από ένα αιώνα ανακαλύφθηκε από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρωνένα ένα αντικείμενο που παρέπεμπε σε αστρολάβο ή αστρονομικό ρολόι ή περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες ήταν το κλύτερο των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο λεγόμενος «πλακούς», βάση από ψωμί με βότανα του που το την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά!

9. Ο καταπέλτης

Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε την δύναμη των πυρομαχικών τους. Κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ.

10. Η ατμομηχανή

Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, πρόδρομος της ατμομηχανής.


www.madata.gr