ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: Άλλος ένας φονικός σεισμός. Κατέρρευσαν ξενοδοχεία

Τουρκία: Άλλος ένας φονικός σεισμός. Κατέρρευσαν ξενοδοχεία

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια δύο ξενοδοχείων που κατέρρευσαν ύστερα από ισχυρή σεισμική δόνηση στην ανατολική Τουρκία.

Με λιγότερες από τρεις εβδομάδες να έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 600 ανθρώπων, στις 21:23 το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, νέα σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε 19 χλμ. ανατολικά της πόλης Βαν, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ενώ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία βρίσκονταν την ώρα του σεισμού περισσότεροι από 70 άνθρωποι. Πρόκειται για το «Bayram», την παλαιότερη ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης, η οποία αποτελεί έδρα δημοσιογράφων και μέλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Εκτιμούμε ότι 35 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια των ξενοδοχείων», επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Bekir Kaya.

«Μέχρι στιγμής έντεκα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια. Στα περισσότερα κτήρια που έχουν καταρρεύσει φαίνεται να μην υπήρχαν άνθρωποι μέσα την ώρα του σεισμού, ωστόσο σε τουλάχιστον τρία από αυτά έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Η προσοχή μας εστιάζεται στη διάσωση των ανθρώπων οι οποίοι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια του ξενοδοχείου "Bayram"», τόνισε ο Nazmi Gur, μέλος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του τουρκικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι τουλάχιστον 25 κτήρια κατέρρευσαν, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η δημιουργία ενός πρόχειρου καταυλισμού αστέγων έξω από την πόλη Βαν, καθώς αρκετά από τα κτήρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στον προηγούμενο σεισμό του Οκτωβρίου, είναι πλέον ακατάλληλα και επικίνδυνα για διαμονή.



Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με ανθρώπους να έχουν υποστεί σοκ, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν ζωντανούς ανάμεσα στα ερείπια.



Πάνω από 30 ασθενοφόρα τα οποία βρίσκονταν σταθμευμένα στην πόλη Έρσις, στάλθηκαν στη Βαν (60 χλμ. απόσταση) προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία της περιοχής. Μέλη σωστικών συνεργείων μεταφέρθηκαν με πέντε αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ ειδικοί εκσκαφείς προωθούνται στην πόλη από τις γειτονικές επαρχίες Μους και Άγκρι.


«Η χώρα δοκιμάζεται»

Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, ο οποίος την ώρα εκδήλωσης του σεισμού βρισκόταν στη γειτονική πόλη Έρσις. «Πρόκειται για το ισχυρότερο χτύπημα μετά τον καταστροφικό σεισμό του προηγούμενου μήνα», τόνισε.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Besir Atalay, καθώς και ο υπουργός Υγείας, Recep Akdag, αναμένεται να ταξιδέψουν την Πέμπτη στην περιοχή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η Τουρκία δοκιμάζεται αρκετά συχνά από καταστροφικούς σεισμούς. Στις 23 Οκτωβρίου, ισχυρή σεισμική δόνηση 7.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί βορειοανατολικά της πόλη Βαν, σκοτώνοντας περίπου 600 ανθρώπους και αφήνοντας χιλιάδες άλλους άστεγους. Παράλληλα, από το 1999 περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας.


Συνεχείς μετασεισμοί

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, δεκάδες μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 ρίχτερ σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο.



Περίπου 1.400 μετασεισμοί έχουν γίνει αισθητοί στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 23 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 2.000 κτήρια ισοπεδώθηκαν και 3.700 κρίθηκαν ακατάλληλα.


www.madata.gr