ad

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση έφτασε στην Κίνα

Η κρίση έφτασε στην Κίνα

Χιλιάδες εργάτες εργοστασίων απεργούν στην Κίνα εδώ και μια εβδομάδα, αντιδρώντας στις μειώσεις των μισθών τους. Οι εργοδότες προχώρησαν σε περικοπές επειδή μειώθηκαν οι εξαγωγές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το CNN, περισσότεροι από 10.000 εργάτες στις περιοχές Σενζέν και Ντονγκουάν στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ -καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής στη νότια Κίνα- απεργούν εδώ και μία εβδομάδα.

Τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως λέει ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην σταματήσει η καταβολή υπερωριών, καθώς χάρη σε αυτά τα χρήματα λάμβαναν έναν αξιοπρεπή μισθό. Με το πάγωμα των υπερωριών που προωθούν πολλά εργοστάσια, ο μισθός τους μειώνεται κατακόρυφα.

Απεργίες πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα σε ταϊβανέζικο εργοστάσιο παπουτσιών που προμηθεύει δύο πολύ γνωστές εταιρείες αθλητικών ειδών.

Περίπου 7.000 εργαζόμενοι απήργησαν, ζητώντας να μην κοπούν οι υπερωρίες και να μην μετατεθούν συνάδελφοί τους σε άλλα εργοστάσια στην ενδοχώρα και στο Βιετνάμ, όπου το κόστος εργασίας είναι πολύ χαμηλό.

tanea.gr