ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Με την πλάτη στον τοίχο Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι

Με την πλάτη στον τοίχο Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βλέπουν τις χώρες τους να βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, και τους εαυτούς τους να κινδυνεύουν - ο πρώτος στις εκλογές του 2012 και ο δεύτερος ίσως άμεσα.

Περικοπές 100 δισεκατομμυρίων ευρώ επιβάλλεται να κάνουν οι Γάλλοι πολίτες την επόμενη πενταετία για να επέλθει δημοσιονομική ισορροπία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος υπό το φως της κρίσης χρέους θεωρεί ότι η λέξη «πτώχευση» δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια ούτε για τη Γαλλία.

«Για να φτάσουμε σε μηδενικό έλλειμμα ώς το 2016 -πράγμα που είναι στόχος μας- θα πρέπει να εξοικονομήσουμε λίγο περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο Φιγιόν παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα λιτότητας της Γαλλίας.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση κατά 5% της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και επίσπευση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που επρόκειτο να γίνει το 2018. Επίσης, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια θα εφαρμοστεί από το 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ιταλία, όπου το χρέος του 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ δεν είναι αντιμετωπίσιμο. Ο Μπερλουσκόνι υπόσχεται μέτρα, είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να τα περάσει από το Κοινοβούλιο. Με τις πιέσεις για παραίτησή του να κλιμακώνονται, ο ίδιος το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Χθες, λίγη ώρα αφότου δύο δημοσιογράφοι από το περιβάλλον του ανέφεραν πως θα υπέβαλε παραίτηση, ίσως και εντός της χθεσινής ημέρας, ο Καβαλιέρε έσπευσε να το διαψεύσει με σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι μόλις κυκλοφόρησε η φήμη το ιταλικό Χρηματιστήριο από αρνητικό πέρασε σε θετικό πρόσημο.

Espressonews.gr