ad

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Αίγυπτος: Στρατιωτική επέμβαση κατά των διαδηλωτών στο Κάιρο

Αίγυπτος: Στρατιωτική επέμβαση κατά των διαδηλωτών στο Κάιρο

Εκρηκτικό σκηνικό στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου το απόγευμα της Κυριακής με συντονισμένη επίθεση στρατού και αστυνομίας για την εκδίωξη των διαδηλωτών και την ανάληψη του ελέγχου της πλατείας-σύμβολο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης. Διαδηλωτές βρέθηκαν ανάμεσα σε δακρυγόνα και γκλομπ και η πλατεία Ταχρίρ μετετράπη ξανά σε πεδίο μάχης. Οι συγκρούσεις του τελευταίου διημέρου έχουν κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1.000.

Άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας με ειδική εξάρτηση εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους Αιγύπτιους, που διαδηλώνουν φοβούμενοι ότι ο στρατός δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά τις βουλευτικές εκλογές που απέχουν μόλις μία εβδομάδα. Στην πλατεία ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Τα βίαια γεγονότα θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι που ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν την εκστρατεία τους για τις εκλογές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και που αποτελεί τελικά και το διακύβευμα της ίδιας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Ταχρίρ μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια της αστυνομίας να πάρει τον έλεγχο του χώρου. Διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή μετά τη ρίψη δακρυγόνων και τα χτυπήματα με γκλομπ που δέχθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Άλλοι αντεπιτέθηκαν πετώντας πέτρες και η πλατεία μετετράπη ξανά σε πεδίο μάχης.

Διαδηλωτές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν εναντίον νοσοκομειακής μονάδας που είχε στηθεί κοντά στην πλατεία Ταχρίρ προκειμένου να βοηθηθούν οι τραυματίες και όσοι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα.

Ακόμη, οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν φωτιά σε αρκετές σκηνές που είχαν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο, την ώρα που οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ξαναμπούν στην πλατεία, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.

Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα έλαβαν ταυτόχρονα θέσεις γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, που στοχοποιείται από τους διαδηλωτές για την άγρια καταστολή διαδήλωσής του στο κεντρικό Κάιρο.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου που κυβερνά τη χώρα θα συναντηθεί εκτάκτως εντός της ημέρας.

Η Αίγυπτος είναι ξανά καζάνι που βράζει και μέσα στο Σαββατοκύριακο, έως το πρωί της Κυριακής, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο διαδηλωτές (ένας στο Κάιρο και ένας στην Αλεξάνδρεια) και 920 είχαν τραυματιστεί (ανάμεσά τους 49 αστυνομικοί), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν την Κυριακή στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Η κυβέρνηση ζητούσε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποίησε ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.

ΤΑ ΝΕΑ