ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Καναδάς: Μια 29χρόνη Ελληνίδα θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Καναδάς: Μια 29χρόνη Ελληνίδα θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του Καναδά φιλοδοξεί να αναλάβει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Βόρειας Μανιτόμπα, Νίκη Αστον, η οποία κάνει φιλόδοξα σχέδια ακόμα και για την πρωθυπουργία της χώρας. Η 29χρονη Ελληνοκαναδή είναι η νεότερη υποψήφια για την κούρσα της διαδοχής στο Νεοδημοκρατικό Κόμμα του Καναδά, το οποίο βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Αστον είναι μία από τους συνολικά εννέα υποψήφιους για τη διαδοχή του Τζακ Λέιτον στην ηγεσία του κόμματος και παρά το νεαρό της ηλικίας της χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μόντρεαλ για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της δήλωσε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη πόλη για να πολιτευτεί, επειδή είναι πανέμορφη και ανήκει στην επαρχία του Κεμπέκ, όπου το Νεοδημοκρατικό Κόμμα είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές σαρώνοντας με 50 έδρες. «Σήμερα ζητάω τη στήριξή σας για να γίνω η επόμενη ηγέτιδα του NPD και η επόμενη πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας τα σχέδιά της.

Η Αστον, η οποία δηλώνει την ελληνική γλώσσα ως μητρική της, εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους με την άνεση με την οποία μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Επίσης, μιλάει ισπανικά και μαθαίνει κινέζικα, ρώσικα και τούρκικα. Εχει σπουδάσει παγκόσμια πολιτική οικονομία και διεθνείς σχέσεις, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, ενώ ήταν συντονίστρια της προσπάθειας προώθησης του εθελοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου είχε αναλάβει να βοηθά την ομάδα της Κίνας.

Οι δεσμοί της με την Ελλάδα, άλλωστε, είναι ιδιαιτέρως ισχυροί. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Σεπτέμβριο επέλεξε την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της, την Αλεξανδρούπολη, για να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, Ράιαν Μπάρκερ, σε ορθόδοξη τελετή.

Εκτός από τη συμπάθεια των δημοσιογράφων και των ψηφοφόρων, η Ελληνοκαναδή πολιτικός, κόρη του επαρχιακού υπουργού Πολυπολιτισμού της Μανιτόμπα, Στιβ Αστον, έλαβε πρόσφατα και τη στήριξη του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ στην προσπάθειά της να αποτρέψει το κλείσιμο βραζιλιάνικης εταιρείας εξορύξεων στη Μανιτόμπα.

Espressonews.gr