ad

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία: Αποζημίωση 10.000 ευρώ στις οικογένειες θυμάτων των νεοναζί

Γερμανία: Αποζημίωση 10.000 ευρώ στις οικογένειες θυμάτων των νεοναζί

Το ενδεχόμενο να παραχωρήσει αποζημιώσεις ύψους 10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων των 10 δολοφονιών, τις οποίες πιστεύεται ότι διέπραξε νεοναζιστική συμμορία, εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Βερολίνο.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, το ποσό είναι παρόμοιο με ανάλογες αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν στις οικογένειες θυμάτων των νεοναζί.

«Προς το παρόν, το υπουργείο προσπαθεί να έρθει απευθείας σε επαφή με τις οικογένειες», είπε. «Φυσικά είναι σαφές ότι μια χρηματική πληρωμή ποτέ δεν μπορεί να αποζημιώσει (τις οικογένειες) για αυτά που υπέφεραν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αποζημίωση έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί μια χειρονομία αλληλεγγύης και μόνο.

Η ομάδα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, κατηγορούνται για μια σειρά δολοφονιών που αποκλήθηκαν «φόνοι του ντονέρ» –διότι είχαν στόχο Tούρκους και έναν Έλληνα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούσαν κεμπάμπ– και το φόνο μιας αστυνομικίνας.

Οι αρχές δεν μπόρεσαν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις και «αγνοούσαν» τη δράση της συμμορίας, ωσότου δύο μέλη της, οι Ούβε Μπένχαρτ και Ούβε Μούντλος, πέθαναν, κατά τα φαινόμενα αυτοκτονώντας, την 4η Νοεμβρίου, και το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ, παραδόθηκε μερικές ημέρες αργότερα στις αρχές.

Ο Χάιντς Φρομ, ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, δήλωσε ότι η δράση της συμμορίας αποτελεί μια «ήττα των αρχών ασφαλείας»

Οι συμμετέχοντες σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών της επιτροπής Εσωτερικών της γερμανικής βουλής φέρουν τον Φρομ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, να είπε ότι δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής μόνο η Τσεπ και ένας άνδρας, που οι αρχές κατονομάζουν ως Χόλγκερ Γκ., κρατούνται από την αστυνομία.

Zougla.gr