ad

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

"Δεν είχε άλλη επιλογή" ο ιδρυτής του WikiLeaks

"Δεν είχε άλλη επιλογή" ο ιδρυτής του WikiLeaks

Μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε σε ακροατήριο έκθεσης στο Βερολίνο ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ωστόσο υποστήριξε για μια ακόμα φορά ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τα 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ χωρίς να σβήσει τα ονόματα των πηγών που περιελάμβαναν.

Ο τελευταίος αυτός γύρος αποκαλύψεων, με την κυκλοφορία των τηλεγραφημάτων χωρίς περικοπές, προκάλεσε αντιδράσεις διεθνώς αφού σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν εκατοντάδες ονόματα ανθρώπων που είχαν μιλήσει σε αμερικανούς διπλωμάτες, με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μπουν στο στόχαστρο των αυταρχικών καθεστώτων των χωρών τους.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως οι πληροφοριοδότες των Αμερικανών διπλωματών θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, αφού είχαν πάνω από δώδεκα μήνες για να λάβουν τα μέτρα τους και να προετοιμαστούν από τη στιγμή που το WikiLeaks αποκάλυψε ότι είχε αποκτήσει τα τηλεγραφήματα και εκτίμησε ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ τους προειδοποίησαν για τον κίνδυνο.

Όπως υποστήριξε ο Ασάνζ, προέβη ο ίδιος στη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων μετά την κυκλοφορία αντιγράφων χωρίς τον έλεγχό του και κατηγόρησε την εφημερίδα «The Guardian», με την οποία συνεργάζονταν το Wikileaks για το γεγονός ότι τα τηλεγραφήματα άρχισαν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Ο Ασάνζ σημείωσε ότι είχε πει στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντέιβιντ Λι ότι ο κωδικός πρόσβασης σε αυτά ήταν μυστικός και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί, ενώ ο Λι συμπεριέλαβε τον κωδικό σε βιβλίο του για τον WikiLeaks.

Πάντως, η βρετανική εφημερίδα απάντησε ότι ο Ασάνζ είχε πει στον δημοσιογράφο του πως ο κωδικός ήταν προσωρινός και για αυτό προέβη στην δημοσίευση, πιστεύοντας ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Mr WikiLeaks έγιναν μέσω βιντεολίνκ σε έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων της IFA στο Βερολίνο, καθώς ο ίδιος παραμένει υπό περιορισμό σε ένα σπίτι στο Νόρφολκ στη Βρετανία και δεν του επιτρέπεται η έξοδος από την χώρα.

Star.gr