ad

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαχρέιν: Δικαστήριο καταδικάζει γιατρούς που βοήθησαν διαδηλωτές

Μπαχρέιν: Δικαστήριο καταδικάζει γιατρούς που βοήθησαν διαδηλωτές

Δικαστήριο στο Μπαχρέιν καταδίκασε την Πέμπτη περίπου 20 γιατρούς και νοσηλευτές για «συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από πέντε έως 15 έτη. Σε μία άλλη υπόθεση, ειδικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο έναν διαδηλωτή για τον θάνατο ενός αστυνομικού.

Ο Άλι αλ Ταουίλ καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ ένας δεύτερος διαδηλωτής καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο ενός αστυνομικού σε σιιτικό προάστιο στη Μανάμα στην διάρκεια των κινητοποιήσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στο Μπαχρέιν.

Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν ότι σκότωσαν «εκ προμελέτης» έναν αστυνομικό εν ώρα καθήκοντος στη Σίτρα, κοντά στην Μανάμα, «με τρομοκρατικούς σκοπούς», καθώς και για τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις σε δημόσιους δρόμους, είπε ο εισαγγελέας Γιούσεφ Φλάιφελ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA.

Στη δεύτερη δίκη, 20 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού καταδικάστηκαν για «βίαιη κατάληψη ενός νοσοκομείου, διασπορά ψευδών και ψευδών ειδήσεων, άρνηση να παράσχουν φροντίδα, πρόκληση μίσους εναντίον της μοναρχίας και εκκλήσεις να ανατραπεί».

Οι κατηγορούμενοι διέψευσαν επανειλημμένα τις κατηγορίες, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από τις Αρχές με σκοπό να τιμωρηθεί το ιατρικό προσωπικό που φρόντιζε ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις.

Οι γιατροί και νοσηλευτές είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση, μετά την απόφαση πολλών να κάνουν απεργία πείνας.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις ποινές, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα «αυστηρές».

Οι σιίτες του Μπαχρέιν, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βασίλειο, το οποίο κυβερνά εδώ και δεκαετίες μία σουνιτική δυναστεία, είχαν βγει στους δρόμους της χώρας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με αίτημα μεγαλύτερη πρόσβαση σε δουλειές και συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πάνω από 1.000 συνελήφθησαν -στην πλειοψηφία τους σιίτες- στην διάρκεια της καταστολής.

tanea.gr