ad

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί θυμήθηκαν ότι μας χρωστάνε από τον πόλεμο

Οι Γερμανοί θυμήθηκαν ότι μας χρωστάνε από τον πόλεμο

Αίφνης οι Γερμανοί «θυμήθηκαν» ότι πριν από εβδομήντα χρόνια είχαν λεηλατήσει το θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt» επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα και οι οποίες από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για τη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία και να την είχαν ανακουφίσει.

Κάποια από τα αιτήματα για τις υποχρεώσεις αποζημίωσης «έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε.

«Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της Κατοχής, όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν τη χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ενωση και τη Γιουγκοσλαβία».

Η «Welt» συνολικά εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μη διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.

Κάνει, ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά σε μία από τις γερμανικές «αρπαγές», δηλαδή το δάνειο που αναγκάστηκε να παραχωρήσει άτοκα στο Βερολίνο η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο έφτανε τα 476 εκατ. μάρκα εκείνη την εποχή.

Το ποσό αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί «ζημιά», οπότε η Ελλάδα με τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Μπορεί όμως να θεωρηθεί και δάνειο το οποίο δεν αποπληρώθηκε. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσό: «Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια» παραδέχεται η «Welt».

Espressonews.gr