ad

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Φθηνότερο iPhone 4 και iPhone 5 τέλος Σεπτέμβρη

Φθηνότερο iPhone 4 και iPhone 5 τέλος Σεπτέμβρη

Ζήτημα εβδομάδων αποτελεί πλέον η κυκλοφορία ενός φθηνότερου μοντέλου iPhone 4, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. H Apple εμφανίζεται πρόθυμη να θυσιάσει το περιθώριο κέρδους της προκειμένου να κερδίσει πελάτες που δεν προτίθενται να ξοδέψουν τόσα χρήματα για ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο αλλά και να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τη Nokia σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και αλλού.

Ασιάτες προμηθευτές φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή μιας έκδοσης χαμηλότερου κόστους του δημοφιλούς κινητού με λιγότερη μνήμη flash 8GB που θα κυκλοφορήσει την ίδια περίοδο που η Apple θα σηκώσει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το πολυαναμενόμενο iPhone 5, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters.

H εταιρεία με την υψηλότερη αξία στον τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως, τοποθετείται στο υψηλότερο τμήμα της αγοράς κινητών τηλεφώνων. Τώρα φαίνεται να εισέρχεται σε χαμηλότερα τμήματα ώστε να συντηρήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης που έχει συναρπάσει τους επενδυτές στην Wall Street.

Ήδη η Apple φέρεται να συζητά με δίκτυα στην Κίνα, όπως την China Mobile Ltd και την China Telecom Corp Ltd. Αμφότερες εμφανίζονται πρόθυμες να λανσάρουν τη συσκευή που όρισε την αγορά των smartphone όταν κυκλοφόρησε το 2007.

«Αναγκαίο κακό» χαρακτηρίζει την κυκλοφορία μιας πιο οικονομικής έκδοσης του iPhone 4 o Channing Smith, επενδυτής της Apple και διευθυντής της Capital Advisors Growth Fund. Ο Pat Becker από την Becker Capital Management ερμηνεύει τα σχέδια της Apple ως μια προσπάθεια να κερδίσει μερίδιο στο χαμηλότερο τμήμα της αγοράς στο οποίο κυριαρχεί η Nokia, η οποία σημειωτέον, πριν το τέλος του έτους αναμένεται να διαθέσει το πρώτο της κινητό με λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Με την κυκλοφορία μιας πιο οικονομικής έκδοσης του iPhone, η Apple ρισκάρει ένα μερίδιο από τις πωλήσεις της τρέχουσας έκδοσης (16GB και 32GB), αλλά κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η Καλιφορνέζικη εταιρεία τη χρειάζεται για να επεκταθεί.

Η flash για το iPhone 4 8GB κατασκευάζεται στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με μια από της πηγές, χωρίς να την κατονομάσει. H Apple προμηθεύεται flash από την Toshiba στην Ιαπωνία και την Samsung Electronics στην Νότια Κορέα. Η Apple που απαιτεί ιδιαίτερη μυστικότητα και ασφάλεια από προμηθευτές και υπαλλήλους δεν σχολίασε την είδηση. Η Samsung επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πόσο πιο φθηνό;

To iPhone 4 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010 σε μαύρο χρώμα στα 16GB και στα 32GB. Αργότερα προστέθηκαν σε αυτά και τα λευκά iPhone 4. Εντός εβδομάδων αναμένεται η έκδοση 8GB.H τιμή στην οποία θα διατεθεί η νέα αυτή έκδοση προορίζεται για την χαμηλή-μεσαία κατηγορία, εντούτοις κανείς δεν περιμένει ένα iPhone 4 στο ένα τρίτο της τρέχουσας τιμής του.

Στην Ελλάδα το iPhone 4 κοστίζει 659 ευρώ με μνήμη 16GB και 779 ευρώ με μνήμη 32GB. Το προγενέστερο iPhone 3GS με 8GB μνήμη κοστίζει 539 ευρώ. Στις ΗΠΑ η ετικέτα γράφει πάνω από 600 δολάρια και οι εκτιμήσεις για την τιμή του μοντέλου των 8GB δεν μιλούν για λιγότερα από 200 δολάρια.

iPhone 5 πριν το τέλος του Σεπτέμβρη;

Εκτός όμως από το πιο οικονομικό iPhone 4, στο τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται η κυκλοφορία του iPhone επόμενης γενιάς με εμφάνιση όμοια με το σημερινό iPhone 4 (στην μπλογκόσφαιρα ήδη το αποκαλούν iPhone 4S λόγω της ομοιότητάς τους) αλλά μεγαλύτερη οθόνη αφής, καλύτερη κεραία και κάμερα 8Mpixel, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Apple έχει ζητήσει από τους δύο κατασκευαστές της να ετοιμαστούν για την παραγωγή 45 εκατομμυρίων μονάδων συνολικά (το τηλέφωνο κατασκευάζεται από την Hon Hai Precision Industries Co και την Pegatron Corp. όπως αναφέρθηκε). Η Apple το δεύτερο τρίμηνο του έτους πούλησε 20,34 εκατομμύρια iPhone (περισσότερα από τα 17-18 εκατομμύρια των αρχικών εκτιμήσεων). Τώρα όμως υπολογίζει ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν σημαντικά σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν, όπως άλλωστε δήλωσε τον Ιούλιο ο Τιμ Κουκ, επικεφαλής των καθημερινών λειτουργιών στην εταιρεία. Εξάλλου, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού -από την οποία προέρχεται το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της Apple- και η λεγόμενη Greater China συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση κατά 82% των εσόδων 28,6 δισ. δολαρίων την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Συνολικά, τα έσοδα Ασίας-Ειρηνικού τριπλασιάστηκαν το τρίμηνο στα 6,3 δισ. δολάρια.

ΤΑ ΝΕΑ