ad

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νορβηγία: Υπό κράτηση ο Μπρέιβικ, ισχυρίζεται πως έχει συνεργούς

Στους 73 οι νεκροί από το μακελειό, 8 από την έκρηξη της βόμβας

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παραδέχθηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής στη Νορβηγία καθώς και ότι συνεργαζόταν με δύο «ομάδες». Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ αποφάσισε να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, βάσει σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας.

Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με τον δικαστή, ο οποίος είπε ότι η δίκη του κατηγορουμένου μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ πρόσθεσε ότι κατά τις τέσσεριες πρώτες εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

"Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'. Ο Μπρέιβικ παραδέχθηκε επίσης και σήμερα ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ένοχος και σημείωσε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό", σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.

Κατά την ανάκρισή του ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων -διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπει ο νορβηγικός νόμος- το οποίο μπορεί να παραταθεί.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι 73 και όχι 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Ουτόγια, ενώ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο σε 8 από 7.


www.enet.gr