ad

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σύνοδος Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο






Την περαιτέρω στάση τους επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση καθορίζουν οι πρυτάνεις στη έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιούσαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι πρυτάνεις αντιδρούν κυρίως στο συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος, που καθιερώνει το νομοσχέδιο και στον τρόπο εκλογής του πρύτανη. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατέθεσε με σημαντικές αλλαγές στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο προβλέπεται ότι κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Μάλιστα οι αλλαγές που αφορούν στο Συμβούλιο του Ιδρύματος έχουν προκαλέσει και τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων. Έτσι, προβλέπεται η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών. Πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων.

"Αντισυνταγματικές διατάξεις"

Σύμφωνα με όσα είπαν έως τώρα πρυτάνεις στους δημοσιογράφους, επί τάπητος τίθενται διατάξεις του νομοσχεδίου που «οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και σε υποβαθμισμένα πτυχία». Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθιέρωση της σχολής ως ακαδημαϊκής μονάδας και την μετατροπή των τμημάτων σε ομάδες διδασκόντων γνωστικών αντικειμένων, κάτι που, όπως τόνισαν, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις περί συγγραμμάτων, που θα περάσουν όλα στο διαδίκτυο, μετακυλίουν το κόστος από το κράτος στην ελληνική οικογένεια και τον φοιτητή. Επίσης, για τη δημιουργία ταχύρρυθμων σπουδών τριετίας, φαίνεται τώρα από το τελικό σχέδιο ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα ιδρύματα για να τις δημιουργήσουν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Υποστήριξαν ακόμη ότι «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων» και γι αυτό τον λόγο είπαν πως έχουν στο πλευρό τους ομάδα συνταγματολόγων, που έχει μελετήσει τις διατάξεις και έχει αποφανθεί περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων εξ αυτών.

Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεών τους, οι πρυτάνεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, τονίζουν ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή των διατάξεων στην πράξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Ορισμένοι απ΄αυτούς δεν διστάζουν, πάντως, να πουν ότι ορισμένες διατάξεις είναι ανεφάρμοστες.

Πάντως, όλοι αναμένουν ότι τον Σεπτέμβριο, που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα Ιδρύματα, δεν θα αποφευχθούν κινητοποιήσεις.

Λεπτομέρειες για τις θέσεις τους, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν, όπως είπαν, θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου, που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αύριο το πρωί.

Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

Μεταξύ άλλων, αλλάζουν και οι σχεδιασμοί σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, οπότε θα πάψει να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι, η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται έως το 2014, οπότε θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα, σε τμήματα, όπως ισχύει και τώρα. Θα υπάρχει, όμως, κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.

Να σημειωθεί ότι διευκρινίζεται κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων κατόπιν 3ετών σπουδών παρέχεται, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνεται, προβλέπεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012. Όμως, οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα και από τον Σεπτέμβριο του 2011, που αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ωστόσο, έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος. Επιπλέον, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου

Τη θέση της κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση επαναβεβαίωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεδρίασή τους, οι συγκλητικοί, τόνισαν ότι απορρίπτουν τις διατάξεις του οι οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστούν, ενώ επαναβεβαίωσαν επίσης και το γεγονός ότι θα παραμείνουν σε ανοιχτή συνεδρίαση καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ώστε να αρχίσει η διαδικασία και να συζητηθεί στο τέλος Αυγούστου. Μάλιστα επέκριναν την υπουργό Παιδείας, που όπως είπαν "επιχειρεί να περάσει λάθρα το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τα Ιδρύματα".

Τι λένε οι καθηγητές

Η ΠΟΣΔΕΠ, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ ) και οι ερευνητές ακύρωσαν τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι έρχονται «προ τετελεσμένων». Στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός, εκτός από τη διατήρηση της ονομασίας του Τμήματος και την εισαγωγή των φοιτητών σε αυτό, δεν ενσωματώνει τις ουσιαστικές προτάσεις δύο ομοσπονδιών και της ένωσης Ελλήνων ερευνητών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό πρότυπο διοίκησης και την υποβάθμιση της ακαδημαϊκής ζωής στο εσωτερικό των ΑΕΙ και σε αμφίβολης ποιότητας ρυθμίσεις για την προώθηση της αριστείας. Εμμένει χωρίς μελέτη της διάρθρωσης των τριών κύκλων σπουδών, χωρίς ουσιαστική πίστη στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας».

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

Ρεπορτάζ: Μάχη Νοκολάρα, Αθανασία Σταύρου

Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος