ad

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Κούκοι εξοπλισμένοι με GPS!

Κούκοι εξοπλισμένοι με GPS!
Το έξυπνο σύστημα θα καταγράφει τις κινήσεις των αποδημητικών πτηνών

Στόχος των βρετανών επιστημόνων είναι η παρακολούθηση του δρομολογίου των κούκων μέχρι την Αφρική

Τον έντονο προβληματισμό των ειδικών έχει προκαλέσει η ραγδαία μείωση του πληθυσμού των κούκων τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες του Βρετανικού Ιδρύματος Ορνιθολογίας (BTO) αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σήμανση πέντε χαριτωμένων πτηνών με μικροσκοπικούς πομπούς για την ακριβή καταγραφή των κινήσεων τους.

Πού κάνει «κούκου» ο δορυφόρος;

Το μικροσκοπικό σύστημα δορυφορικής θεσιθεσίας με μέγεθος νυχιού που τοποθετήθηκε στα πουλιά, έχει τη δυνατότητα μετάδοσης στοιχείων σχετικά με τα δρομολόγια τους επί 10 συνεχείς ώρες. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, απαιτούνται δύο μέρες ηλιακής φόρτισης προκειμένου να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν όλα πάνε καλά η συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων γύρω από τον τρόπο ζωής των αποδημητικών πτηνών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου τρία χρόνια.

Αποδημητικά πουλιά hi tech

«Τα στοιχεία αυτά που θα συλλέξουμε από την συγκεκριμένη προσπάθεια είναι πολύ σημαντικά καθώς μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Γκράχαμ Άπλετον.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μάθουμε που πηγαίνουν τα πουλιά. Η παρακολούθηση αποδημητικών πτηνών αποτελεί δύσκολο εγχείρημα καθώς οφείλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που επισκέπτονται μέχρι την άφιξή τους στην Αφρική» συνεχίζει ο Άπλετον.

Πηγή : tovima.gr