ad

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πίθηκο θα στείλει στο Διάστημα το Ιράν

Το Ιράν θα στείλει ένα πίθηκο στο διάστημα τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ο Χαμίντ Φαζελί, υπεύθυνος του ιρανικού οργανισμού για το διάστημα, την επομένη της εκτόξευσης του δορυφόρου Ρασάντ-1, αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πύραυλος Καβοσγάρ-5 θα σταλεί κατά το μήνα Μορντάντ (23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου) σε ύψος 120 χιλιομέτρων μεταφέροντας ένα θαλαμίσκο 285 κιλών που θα έχει μέσα ένα πίθηκο», δήλωσε ο Φαζελί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε παρουσιάσει ένα διαστημικό θαλαμίσκο ικανό να μεταφέρει ένα πίθηκο στο διάστημα.

Ο Φαζελί είχε δηλώσει τότε ότι «η αποστολή αυτού του θαλαμίσκου (σε τροχιά) είναι το πρώτο στάδιο που οδηγεί στην αποστολή ενός ανθρώπου στο διάστημα».

Το Ιράν είχε στείλει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2010 ζώα στο διάστημα -ένα ποντικό, μια χελώνα και σκουλήκια- με ένα πύραυλο Καβοσγάρ-3.

Χθες Τετάρτη το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα τον δορυφόρο Ρασάντ-1, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 260 χιλιομέτρων.

Ο Ρασάντ-1 έχει διάρκεια ζωής δύο μήνες και κάνει 15 φορές το γύρο της γης σε 24 ώρες. Μπορεί να παίρνει φωτογραφίες της γης με ακρίβεια 150 μέτρων, οι οποίες στέλνονται προς τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ