ad

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Θεραπεία για τις καρδιές που έχουν ραγίσει

Θεραπεία για τις καρδιές που έχουν ραγίσει

Θεραπεία για τις καρδιές που έχουν ραγίσει ετοιµάζουν βρετανοί επιστήµονες και σύµφωνα µε τις πρώτες ενδείξεις θα είναι διαθέσιµη σε περίπου δέκα χρόνια.

Οταν κάποιος υποστεί έµφραγµα και το ξεπεράσει έχει µία µόνιµη µικρή βλάβη στην καρδιά καθώς καταστρέφονται ορισµένοι ιστοί που δεν έχουν την ιδιότητα να αναγεννηθούν, όπως συµβαίνει για παράδειγµα µε το δέρµα. Η καινοτοµία του φαρµάκου είναι ότι κάποιος που έχειπροδιάθεση θα το παίρνει κάθε φορά που θααισθάνεται τα χαρακτηριστικάσυµπτώµατα του εµφράγµατος (πόνοστο στήθος, στηνπλάτη κ. λπ.). Στηνπερίπτωση αυτή µετά τοέµφραγµα, ο µυςτης καρδιάς θαµπορεί να αναγεννάται, δηλαδή να αυτοεπιδιορθώνεται.

Προς το παρόν γίνονται κλινικές δοκιµές του νέου φαρµάκου σε ποντίκια και εάν αποδειχθεί αποτελεσµατικό, τότε θα ξεκινήσουν τα πειράµατα και σε ανθρώπους.

Ο δρ Ρίλεϊ από το University College του Λονδίνου περιέγραψε ένα µέλλον στο οποίο «ο ασθενής θα γνωρίζει ότιεµφανίζει αυξηµένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και θα µπορεί να λαµβάνει το φάρµακο που θα ενεργοποιεί και θα προετοιµάζει την καρδιά. Ετσι εάν πάθει έµφραγµα δενθα έχει µακροπρόθεσµα καρδιολογικό πρόβληµα». Στο πλαίσιο της µελέτης φάνηκε ότι το φάρµακο µε δραστική ουσία τη θυµοσίνη βήτα -4 µπορεί να βοηθήσει τους καρδιακούς µυς να αναγεννηθούν µετά το έµφραγµα.

Η ίδια ερευνητική οµάδα είχε εντοπίσει τη δραστική ουσία, η οποία είναι ένα αµινοξύ (µικρή δοµή πρωτεΐνης) που εντοπίστηκε στο ψάρι ζέβρα. Οιερευνητές είχαν δει ότι η συγκεκριµένη πρωτεΐνη ελέγχει την ανάπτυξητης µεµβράνης του περικαρδίου, επιτρέποντάς του να σχηµατίζει νέο καρδιακό ιστό και αιµοφόρα αγγεία. ∆εν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριµένο ψάρι µπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του µέσα σε λίγες µόνο εβδοµάδες. Η µελέτη δηµοσιεύτηκε στηνεπιστηµονικήεπιθεώρηση «Nature».

ΤΑ ΝΕΑ