ad

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

planking: Η νέα επικίνδυνη μόδα του διαδικτύου

planking: Η νέα επικίνδυνη μόδα του διαδικτύου

Είναι η νέα extreme μόδα που μέσω του Διαδικτύου κάνει διεθνώς θραύση και δυστυχώς προκαλεί θανάτους! Πιτσιρικάδες που τεντώνουν το σώμα τους σε οριζόντιες στάσεις σκαρφαλώνοντας στα πιο απίθανα και ευφάνταστα σημεία.

Μία καινούργια τρέλα που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στην Αυστραλία και εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλον τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες και δυστυχώς αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Πριν από λίγες ημέρες, ένας 20χρονος νεαρός από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στην προσπάθειά του να «σανιδωθεί» πάνω στα κάγκελα του 7ου ορόφου της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Το planking, στα ελληνικά σημαίνει «σανίδωμα», είναι μία νέα extreme μόδα, αντίστοιχη με αυτή του parkour, που σε οδηγεί να ξαπλώνεις και να τεντώνεις το σώμα σου στα πιο ασυνήθιστα σημεία, να φωτογραφίζεσαι σε αυτήν τη στάση και να ανεβάζεις τις φωτογραφίες στο facebook. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τον ναυπηγικό όρο «plank» (σχετικά με τις σανίδες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καϊκιών).

Φωτογραφίες και στάσεις που κόβουν την ανάσα κάνουν καθημερινώς τον γύρο του Internet. Γέφυρες, μπαλκόνια, στέγες και καμινάδες, έπιπλα, τηλεοράσεις, δημόσια κτίρια, δέντρα, αυτοκίνητα είναι μερικές από τις επιλογές των τολμηρών πιτσιρικάδων που σανιδώνουν το κορμί τους σε οριζόντια στάση, επιχειρώντας ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον.

Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και τόλμη. Οσο πιο επικίνδυνο το στιγμιότυπο τόσο πιο εντυπωσιακό και τόσο περισσότερα τα σχόλια που αναρτώνται από τους λάτρεις του καινούργιου χόμπι. Στόχος είναι ο εντυπωσιασμός, το χιούμορ και ο θαυμασμός. Χιλιάδες νεαροί ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών αναρτούν καθημερινώς δεκάδες φωτογραφίες στο Διαδίκττυο προκαλώντας άλλες φορές το γέλιο και άλλες φορές το δέος των φίλων και των συμμαθητών τους. Ετσι λοιπόν, αν και αρχικά η συγκεκριμένη συνήθεια ξεκίνησε μέσα σε ιδιωτικούς χώρους, στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε δημόσιους δρόμους, πλατείες, σχολεία, δημόσια κτίρια, σταθμούς του μετρό, ακόμα και λεωφορεία.


Ολα άρχισαν από ένα ιαπωνικό καρτούν

Αν και η ανάρτηση φωτογραφιών με στάσεις planking στο Διαδίκτυο ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από την Αυστραλία και εξαπλώθηκε σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ, η εν λόγω συνήθεια έχει μάλλον ασιατική προέλευση και βασίζεται σε ένα ιαπωνικό καρτούν της δεκαετίας του '90 με τον τίτλο «Yoshito Usui».

Σ’ αυτό, ο νεαρός κεντρικός ήρωας Shin Chan έπαιζε συχνά τη «φάρσα του νεκρού», προσποιούμενος τον πεθαμένο κάθε φορά που η μητέρα του τον έστελνε για θελήματα. Πολύ γρήγορα η φάρσα αυτή μαζί με το καρτούν πέρασε στη Νότια Κορέα και από το 2003 αποτέλεσε κάτι σαν «εθνικό χιούμορ», αφού χιλιάδες πιτσιρικάδες άρχισαν να πέφτουν στο πάτωμα και να μένουν για αρκετά λεπτά τεντωμένοι και ακίνητοι θέλοντας να φοβίσουν τους γονείς τους.


Σταρ του ράγκμπι το έκανε μόδα

Ο όρος «σανίδωμα» επινοήθηκε φέτος στην Αυστραλία, όταν ο David «Wolfman» Williams, παίκτης της εθνικής ομάδας ράγκμπι, σανίδωσε το κορμί του στις 27 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ράγκμπι, σε μια έξαρση ενθουσιασμού για το αποτέλεσμα του αγώνα. Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση «ενεργού ξαπλώματος», όπως την αποκάλεσε.

Αυτό ήταν η αρχή. Οι νεαροί οπαδοί του Αυστραλού παίκτη το έκαναν μόδα σε χρόνο μηδέν. Αν και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μανία δεν έχει ακόμη την ανάλογη απήχηση, καλό θα ήταν εφόσον δεν έχετε εξασφαλίσει την ασφαλή πτώση σας, να μην το επιχειρήσετε! Οπως έλεγαν και κάποιες παλιές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, «Don't try this at home!»...


Espressonews.gr