ad

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Την συνέλαβαν επειδή οδηγούσε αμάξι!

Την συνέλαβαν επειδή οδηγούσε αμάξι!

Η Μάναλ αλ Σερίφ αποφάσισε να τολμήσει αυτό που για εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο φαντάζει φυσιολογικό... Μάλιστα, είναι μέλος μιας ομάδας ακτιβιστών που μέσω Ίντερνετ προσπαθεί να αφυπνίσει κι άλλες γυναίκες της χώρας να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Μια 32χρονη «σωφερίνα» συνελήφθη σε πόλη της Σαουδικής Αραβίας από τις τοπικές Αρχές...επειδή οδηγούσε! Η Manal al Sharif, μητέρα ενός αγοριού πέντε μηνών, ανέφερε σε συνέντευξή της στο CNN ότι οι Αρχές της πόλης Κχομπάρ, τη συνέλαβαν δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα στην προσπάθειά τους να την αποθαρρύνουν να συνεχίσει να διεκδικεί το δικαίωμά της να οδηγεί.

Η ίδια αποτελεί ένα από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος «Women2Drive» το οποίο επιδιώκει την ελεύθερη μετακίνηση των γυναικών με αυτοκίνητο αυτή τη φορά όμως όχι από την «παραδοσιακή» θέση στο πίσω κάθισμα αλλά από τη θέση του οδηγού.

«Στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη γυναικεία οδήγηση κι όμως παρέμεινα για έξι ολόκληρες ώρες στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα με έβαλαν να υπογράψω ένα χαρτί στο οποίο έδινα την υπόσχεση ότι δε θα ξαναοδηγήσω. Μόνο τότε με άφησαν να επιστρέψω στο σπίτι μου», καταγγέλει.

Εκατοντάδες γυναίκες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους μέσω Facebook και Twitter στο συγκεκριμένο κίνημα, έχοντας ορίσει μάλιστα την 17η Ιουνίου ως ημέρα διαμαρτυρίας στη διάρκεια της οποίας θα βγουν στους δρόμους για να οδηγήσουν.
«Η οδήγηση δεν αποτελεί μόνο μέσω χειραφέτησης αλλά είναι και ζήτημα ασφάλειας», εξηγεί η 32χρονη Manal al Sharif.

«Είμαι υποχρεωμένη να περπατώ για μισή ώρα προκειμένου να πάω στο σπίτι μου και ειδικά το βράδυ αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Μια ημέρα είχε νυχτώσει και σχεδόν κάθε αυτοκίνητο που περνούσε, με παρενοχλούσε. Τηλεφωνούσα στον αδερφό μου για να έρθει να με πάρει αλλά το κινητό του δεν απαντούσε. Έκλαιγα στον δρόμο. Είμαι 32χρονών μητέρα και έκλαιγα σαν μικρό παιδί επειδή δεν είχα κανέναν να με γυρίσει στο σπίτι μου», επισημαίνει.

Zougla.gr