ad

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τα νησιά Carteret θα έχουν βυθιστεί έως το 2015

Τα νησιά Carteret θα έχουν βυθιστεί έως το 2015

Τα νησιά Carteret βρίσκονται στα ανοικτά της Παπούα - Νέα Γουϊνέας και έως το 2015 θα έχουν βυθιστεί στη θάλασσα. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι για το «ναυάγιο» των νησιών την ευθύνη έχουν οι σεισμοί και τα ηφαίστεια.

Ανεξάρτητα από τις αιτίες, το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν πολύ σύντομα. Η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία Sun Come Up ακολουθεί τη μετεγκατάσταση των κατοίκων των Carteret στη γη της Bougaiville. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την επιβίωσή τους και ως εκ τούτου αναγκάζονται να αναζητήσουν μια νέα πατρίδα.

Οι περιβαλλοντικά εκτοπισμένοι άνθρωποι είναι μια πραγματικότητα και προς το παρόν δεν υπάρχει μια αναγνώριση της ύπαρξης και τέτοιων εκτοπισμένων από το Διεθνές Δίκαιο. Οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Σύμβασης του 1951 του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες πρόσφυγας είναι κάποιος που προσπαθεί να ξεφύγει από καθεστώς βίας ή καταδίωξης.