ad

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τέλος στην πειρατεία θέλει να βάλει η Χίλαρι Κλίντον


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει αγανακτισμένη με τους Σομαλούς πειρατές και αποφασισμένη να βάλει τέλος στο φαινόμενο.

Αγανακτισμένη με την κατάσταση που επικρατεί στον κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό εξαιτίας των Σομαλών πειρατών, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Έχω απηυδήσει πλέον με αυτή την κατάσταση», είπε η κ. Κλίντον στην ακρόαση της επιτροπής και προσέθεσε «πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε στη διεθνή κοινότητα, ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν να συνταχθούν μαζί μας, στην προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει να απαλλάξουμε την περιοχή από αυτή τη μάστιγα».

Στις 22 Φεβρουαρίου, οι πειρατές εκτέλεσαν τέσσερις Αμερικανούς, που κρατούσαν ως ομήρους από την κατάληψη ενός τουριστικού γιοτ και για τους οποίους απαιτούσαν λύτρα για να τους απελευθερώσουν.

Πρόκειται για το πιο αιματηρό περιστατικό σε μια ευρείας έκτασης θαλάσσια περιοχή, η οποία αποτελεί σημαντική ναυτική οδό για τον διάπλου μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων εμπορικού φορτίου, αλλά και πολλών τάνκερ μεταφοράς καυσίμων και στην οποία επικρατεί πλήρης ανομία εξαιτίας των πειρατικών επιθέσεων.

Ο στόχος των Σομαλών πειρατών είναι συνήθως τα τάνκερ που μεταφέρουν φορτία πετρελαίου που αποτελεί και την πιο επικερδή λεία για τους σύγχρονους πειρατές. Εν τούτοις τελευταία έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά, επιθέσεων σε ιδιωτικά επιβατηγά και σύλληψης ομήρων, με σκοπό την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση τους.

Η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε στους ακροατές της ότι τα υπάρχοντα μέσα δεν επαρκούν για να βάλουν τέλος στο φαινόμενο, το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα και με τη συνδρομή και της διεθνούς κοινότητας.

Τέλος η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, επέκρινε έντονα τις ναυτιλιακές εταιρείες για την πληρωμή των λύτρων, που συντηρούν το φαινόμενο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ