ad

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις (Π. Τόμσεν)


Με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, Π. Τόμσεν, δηλώνει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη».

Όπως εκτιμά το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικας, έχει επιτευχθεί «η αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη», ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικός για το στόχο του ελλείμματος του 2011 αναφέροντας «μπορεί να επιτεύχθηκε πέρυσι ο στόχος για έλλειμμα στο 9,5%, αλλά βλέπω ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει το στόχο του 7,8% για το 2011 εάν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν λέω ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιασθεί, αναμένω ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μαρτίου, αλλά βλέπω ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις”.

Επιπλέον ο Δανός αξιωματούχος ανέφερε ότι “βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι όπου πρέπει να δούμε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων” ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τόσο στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο ώστε, όπως αναφέρει, να καταστεί «πιο λογικό».

Να αναφέρουμε ότι αναφορές γίνονται στις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, αναγνωρίζει δυσκολίες λόγω της μη καταγραφής της περιουσίας, διατυπόνοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μέχρι τα μέσα του χρόνου και σημειώνει ότι αφού γίνει η καταγραφή θα γίνει «και η πώληση γης , όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο».

Αναφορικά με την αγορά εργασίας και τα θέματα των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το στέλεχος της Τρόικας δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για άλλες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ για τον ιδιωτικό τομέα σημειώνει πως «οι κανόνες της αγοράς θα δώσουν τη λύση» και παρατηρεί πως «ήδη καταγράφεται μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο». Τέλος, τονίζεται ότι «δε συζητήθηκε καν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».